kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Víz és egészség

A víz az emberiség egyik legfontosabb és legnagyobb veszélyben lévő forrása. A biztonságos ivóvíz feltétlenül szükséges az emberiség fennmaradásához. Sajnos, egyre többször kerülnek veszélybe az ivóvíz-lelőhelyek a Föld legkülönbözőbb pontjain.

Évente több mint kétmillió ember — többségükben gyerekek — hal meg a nem megfelelő ivóvíz fogyasztása miatt. Ma 1,1 milliárd ember nem jut hozzá megbízható ivóvízhez. Az ivóvizet viszont csak nemzetközi összefogással védhetjük meg, hiszen a vízgyűjtőterületek átnyúlnak a határokon. Március 22., a Víz Világnapja alkalmat ad arra, hogy hangsúlyosabban essen szó a vízzel kapcsolatos problémákról.
A Víz Világnapját 1992-ben, a riói környezetvédelmi világkonferencián kezdeményezték. A 2001. évi Víz Világnapjának fő témája: Víz és egészség. Ezért az idén — első ízben — az Egészségügyi világszervezet (WHO) a Víz Világnapjának a főszervezője. A WHO e téren elsősorban az információáramlás javítását tűzte ki célul, hogy tanulni lehessen egymás tapasztalataiból, ezért egy honlapot (www. worldwaterday.org) is létrehozott, ahol az információk sokaságát gyűjti a világ legkülönbözőbb tájairól.
A Közlekedési és Vízügyi Minisztériumunk nemrég kiadott sajtóközleménye szerint a magyar vízügyi politika főbb céljai a következőkben foglalhatóak össze:
· Magyarországon az árvizek, belvizek, az aszály és a szennyezések magas kockázata miatt továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon kell biztosítani a vízkárelhárítás feltételeit.
· Az alapvető életminőségi feltételek körében elsődleges cél a biztonságos ivóvízellátás feltételeinek biztosítása.
· Jelentősen fejleszteni kell a szennyvíz-elvezetési és szennyvíztisztítási kapacitást.
· Meg kell óvni a vízi élővilág megfelelő ökológiai állapotát.
· A vízgazdálkodás területén is megfelelő módon működtetni kell a társadalmi konszenzusra épülő regionális és helyi közmegegyezés rendszerét.
Reméljük, ennek áldásos hatásait valóban érzékelni fogjuk egészségi állapotunkon és a közérzetünkön is.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.