kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Karsztvizeink védelme

"Karsztvízvédelem a Közép-Dunántúlon" címmel jelent meg egy tanulmánykötet a Hévízi Tóvédő Egyesület gondozásában, amely jó példát mutat arra, hogy mit lehet tenni a karsztvizeink és gyógyvizeink védelme érdekében.

A könyv elsősorban egy szimpózium anyagára épül. Az előadások anyagai alapján kialakult egy kép, hogy mi a szakemberek véleménye a tó állapotáról és ennek okairól, valamint milyen javaslataik vannak a jövőre nézve.
A szimpóziumon résztvevő szakemberek egyetértettek, hogy a Hévízi-tó különleges adottságai miatt helyi, állami, és idővel — a regenerálódás után — világörökségi védelemre tarthat igényt.
A helyi védelem egyrészt a tó, a természeti és az épített környezet felelős védelmével, másrészt a jó gazda felelősségével folytatott gyógyászati hasznosítással oldható meg.
Vízrabló bányászat
Egyértelmű, hogy a súlyos ökológiai állapotáért döntő mértékben a nagyarányú és évtizedek óta növekvő mértékben folytatott bányászat a felelős. A szakértők a Hévízi-tó hozamának növekedését és a karsztvízszint emelkedését döntően azzal hozták kapcsolatba, hogy a nyírádi bányában megszüntették a vízkiemelést. Az említett megállapítások arra is figyelmeztetnek, hogy ökológiai katasztrófát okozna, ha a térségben ismét szabad utat kapna a csapadékfedezet nélküli vízkiemelés. Szerencsére a tó vízhozama és a rendszer karsztvízszintje az utóbbi évtizedek kevés csapadéka ellenére is fokozatosan növekszik.
A szennyezés könnyen terjed!
A következő feladat a kommunális szennyezés megakadályozása azokon a helyeken, ahol a szennyezés bejuthat a karsztvízbe. Ezen területek meghatározása a geológiai és vízföldtani viszonyok ismeretében lehetséges. A szennyezések megakadályozásában a helyi önkormányzatoknak kell hogy kulcsszerepük legyen, de az állami támogatás is nagyon fontos. Különösen sürgető a közép-dunántúli karsztvízrendszer területén lévő számtalan legális és illegális veszélyeshulladék-lerakó felderítése és megszüntetése, amelyek kiszámíthatatlan veszélyeket rejtenek a karsztvízrendszerre nézve.
A szimpózium résztvevői javasolják, hogy az önkormányzatok erősítsék a kommunális szennyvízgyűjtők zártságának műszaki ellenőrzését, valamint a szippantott szennyvizek sorsának nyomon követését, a szippantott szennyvizek kezelési szabályzatának kidolgozását. Sajnos, manapság a vállalkozás szabadsága" címén a szippantási engedélyeket környezetvédelmi előírások nélkül adják ki.
Az erőművek térségében mérgező vegyületek is jelentős mennyiségben kerülnek a környezetbe, a növényzetre, a talajba. A nyílt karsztos területeken ezek könnyen a karsztvízbe mosódhatnak, és ez esetleg mérgezéses tüneteket is okozhat.
Mivel már bebizonyosodott, hogy milyen könnyen okozhatnak vízszennyezési problémákat a távolabbi helyeken bemosódott toxikus anyagok is, ezért nagyon lényegesnek találják a szakértők, hogy az egész karsztvízrendszer területe védve legyen, sőt, még a Duna elterelésének esetleges hatásának kivizsgálását is kérik a közép-dunántúli karsztvízrendszerre, valamint az észak-dunántúli felszín alatti vizek fokozott védelmét.
Még nagyobb odafigyelést!
A szimpózium résztvevői javasolják egy multidiszciplináris szakértői gárdával rendelkező államtitkár kinevezését a közép-dunántúli karsztvízrendszer védelmére. Javasolják az egész rendszer területére egy szigorúan koordinált karsztvízgazdálkodási szisztéma kidolgozását. Ajánlják a vízminőségi vizsgálati rendszer korszerűsítését, mivel számolni kell például ismeretlen toxikus szennyezések bemosódásával, továbbá a civil szerveződésű regionális és nagytérségi képviselettel működő környezetvédelmi társadalmi szakmai ellenőrző bizottságok állami támogatását, valamint a rendkívül sebezhető ivóvízbázis védelme érdekében egy átfogó és hosszabbtávú szennyvízprogram kidolgozását és a megvalósításának szakmai rangsorolású, ösztönző támogatását. Nélkülözhetetlennek tartják továbbra is a Hévízi-tó állami tulajdonának fenntartását, valamint a vízutánpótlása védelmének további állami garanciáját.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.