kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hazai gyógyvíz-kincsünk

Köztudott, hogy Magyarország kivételesen gazdag termálvizekben és gyógyvizekben. Ezek értéke felbecsülhetetlen, de sajnos, úgy tűnik, még mindig nem foglalkoznak eleget védelmükkel, ezért különösen fontos tisztában lenni ezek értékével és sebezhetőségével.
Mindenekelőtt tisztázzuk: mi is az az ásványvíz, termálvíz és gyógyvíz! Ásványvíznek neveznek minden olyan vizet, amelyek a föld mélyebb rétegeiből származnak, és a felszíni vizeknél nagyobb ásványianyag-tartalmúak. A termálvizek szintén a mélyebb rétegekből fakadnak, és a mélyebb rétegek magasabb hőfokát hozzák magukkal. Többnyire ezeknek szintén magas az ásványianyag-tartalmuk. Gyógyvíznek nevezzük azt az ásványvizet vagy termálvizet, amelynek gyógyító hatása ismert.
Valójában a melegvíz már önmagában jótékonyan hat többféle betegségre, hiszen lazító, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása van. A melegvízben megmozgathatjuk a kevéssé használt, lemerevedett izmainkat. Idegrendszerünket is javítja a melegvizes fürdőzés.

Budapest gyógyfürdői nagyrészt nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrokarbonátos termálvizek, amelyek kiválóan alkalmasak az ízületek degeneratív betegségeinek, idült és félheveny ízületi gyulladások gyógyítására, ortopédiai és baleseti utókezelésekre, ivókúra formájában a gyomor, a bélrendszer, az epeutak, a légzőszervek idült gyulladásos betegségeinek gyógyítására, és még sorolni lehetne a sok áldásos hatást. Egyes fürdők vize szulfátot, fluoridot, kloridot, nátriumot is tartalmaz, ami növeli a gyógyhatást. A Pesterzsébeti Gyógyfürdő ezektől eltér, ez az egyetlen jódos-brómos gyógyvíz a fővárosban. Vize a mozgásszervi megbetegedések hosszú során kívül nőgyógyászati idült gyulladásos megbetegedések kezelésére is alkalmas.

A büki gyógyvíz hasonlít a budapesti fürdők zöméhez, szintén kalcium-magnézium-hidrokarbonátos a vize, ugyanakkor szénsavtartalmának köszönhetően alkalmas egyes szívbetegségek kezeléséhez is. A dél-baranyai Harkányfürdő erősen kénes, ugyancsak ilyen a Sopron melletti Balf és a Mezőkövesd melletti Zsóri fürdő. Enyhén kénesek és radioaktívak a Hévízfürdő forrásai, illetve a Hévízi-tó. A Mátrában lévő Parádnak alkálikus-kénes, valamint timsós a vize. Balatonfürednek szénsavas vize van. Egyszerű hévíz van Miskolctapolcán, valamint Ezstergomban, Sikondán és Jászberényben. Debrecen és Mosonmagyaróvár jódos-brómos-sós gyógyvizekkel rendelkezik.

Ezek és az ország egyéb gyógyvizei fontos bevételi forrást jelentenek a nemzetgazdaság számára, és nagyban hozzájárulnak állampolgáraink egészségének megóvásához is. Ezért is veszélyesek az olyan építkezések, amelyek esetleg kárt okozhatnak a termálvizes területeken.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.