kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ismét az üzemanyag-csempészetről

Elavult járművek
Már többször írtunk az üzemanyag-turizmus által okozott környezeti károkról. Ezek részben abból erednek, hogy ezt a tevékenységet nagyrészt igen régi, elavult, de nagy beépített tankkal rendelkező gépkocsikkal végzik. Ezt most megerősítette az az ellenőrzés, amelyet a Vám- és Pénzügyőrség kezdeményezésére a Közlekedési Főfelügyelet végzett a román és az ukrán határszakasz öt vámhivatalánál tavaly szeptember 14-én és 15-én. Ennek során azokat a gépkocsikat ellenőrizték, amelyek nyilvánvalóan azért jönnek rendszeresen át a határon, hogy üzemanyagot hozzanak be. Az eredmény döbbenetes volt: a járművek túlnyomó része nem felelt meg a hatályos előírásoknak. Ezért számos esetben került sor a be-, illetve kilépés megtagadására, a zöld kártya érvényességének korlátozására, műszaki vizsgálatra történő berendelésre, figyelmeztetésre, sőt feljelentésre is.
Jellemző az is, hogy az ellenőrzés megkezdése után röviddel mindegyik határátkelőhelyen megszűnt az ilyen jellegű forgalom. Akiket ugyanis elkezdtek ellenőrizni, mobiltelefonon értesítették "kollégáikat", akik még nem értek a határállomáshoz. A csempészek tehát igen jól szervezettek.
A VPOP kezdeményezéséhez gratulálunk, és reméljük, hogy az ilyen jellegű ellenőrzések folyatódnak. Az igazi megoldás azonban az üzemanyag-turizmus okainak a felszámolása lenne. Erre a Levegő Munkacsoport már tett konkrét javaslatokat.

Látszat-jogszabálymódosítás
Elvben az üzemanyag-turizmus korlátozását szolgálná a vámtörvény végrehajtási rendeletének az a módosítása, amelyet 2000 decemberében fogadott el a kormány. Érdemes szó szerint idézni:
55. § A Vhr. 179. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(3) "A gépjárművek célra gyárilag rendszeresített tartályában behozott üzemanyag a napi első belépés alkalmával kezelhető vámmentesen a belföldi forgalom számára. A napi további belépések alkalmával is vámmentesen kezelhető az üzemanyag, amennyiben a vámkezelést kérő annak belföldön történő vásárlását nyugtával vagy számlával igazolja."
A tapasztalatok szerint a rendeletmódosítás nem érte el a kívánt eredményt. Egyrészt a korlátozás csak személyre vonatkozik, a járműre nem, így ugyanaz a jármű továbbra is többször átlépi a határt, csak más személy vezeti. Azonban erre is egyre kevésbé van szükség. A határ közelében élőktől értesültünk arról, hogy most már gyerekek is gyűjtik a nyugtákat és számlákat a magyar benzinkutaknál...
A bűnözők leleményessége határtalan. A rendeletmódosítást előkészítő minisztériumi hivatalnokokkal pedig feltehetően igen jók a kapcsolataik.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.