kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Válogatás
a Környezeti Tanácsadó Irodánk ügyei közül

Fairtás a Wekerle-telepen
Tavaly november 20-án a Wekerle-telepi lakosok döbbenten vették észre, hogy a telep központjában, a Kós Károly téren az összes japán akácot kivágták. A Levegő Munkacsoport is hamar értesült erről, és levelet intézett a XIX. kerületi jegyzőhöz, melyben a fakivágással kapcsolatos kérdések szerepeltek: Miért nem történt meg a lakosság előzetes tájékoztatása még szórólapok formájában sem? Hogyan mérték fel a lakosság véleményét az ügyben? Ki döntött, ki adta mindehhez az engedélyt, és mi volt a döntés folyamata? Szakértői testület, szakértők vizsgálták-e egy ilyen nagy mértékű favágás hatásait? A kérdésekre 32 nap elteltével sem érkezett válasz. (További felvilágosítás: Sárpátki Xénia, sarpatki@hpo.hu; Lenkei Péter)
Példátlan természetpusztítás Törökbálinton
A Tétényi-fennsíkon, Törökbálint területén 16 hektárnyi területen, 741 millió forint értékben pusztították ki a védett növényeket. A fennsík XXII. kerülethez tartozó részét nemrég védetté nyilvánították különleges botanikai értékei miatt. Törökbálint önkormányzata a növénytani szempontból különösen értékes területet építési területté minősítette, majd eladta a Nemax Kft.-nek, akik egy luxus lakópark előmunkálatait kezdték meg. A Levegő Munkacsoport lakossági panasz alapján fordult a Törökbálinti Önkormányzat jegyzőjéhez a növényirtás miatt, hogy járjon el a károkozóval szemben. A jegyző azonban azzal hárította el képviselőnket, hogy "most nem érünk rá ilyen ügyekkel foglalkozni". Értesüléseink alapján Törökbálinton összesen 76,5 ha mezőgazdasági területet minősítettek át építési területté. (További felvilágosítás: Dr. Szedlay Gyöngyi, Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület, 23/334-020, szedlay@ludens.elte.hu; Lenkei Péter; Dr. Radó Dezső.)
Lakossági tiltakozások az újabb Tesco áruházak ellen
Dunaújvárosban egyre kisebb eséllyel pályázhat a Tesco a 9 hektáros véderdő kivágására és a terület beépítésére, újabb helyszíneken szintén a zöldfelületek pusztítását tervezi.
Tatabányán 33 ezer négyzetméteres park és véderdő a kiszemelt áldozat, de a Galla patak természetes folyása is betoncsövekbe kerülne a Tesco tervei szerint. A tervezett bevásárlóközpont 10 méterre lenne a családi házaktól, és 455 parkolót szándékoznak létesíteni. Mindez jelentősen megnövelné a környék autóforgalmát. A helyi lakosság aláírásgyűjtéssel tiltakozik a bevásárlóközpont ellen, a Levegő Munkacsoport pedig a rendezési tervet fogja véleményezni, a bevásárlóközpont elhagyását, továbbá környezet- és emberbarát kialakítást javasolva.
A főváros XVII. kerületében a Pesti út és az 513. utca sarkán épül újabb Tesco. Értesüléseink szerint építési engedély nélkül épül az áruház, és rendezési terv sem készült a területre. A beruházást itt is több tucat fa kivágásával kezdték. A környéken lakók tiltakoznak a beruházás ellen, és a Levegő Munkacsoport segítségét kérték, hiszen már így is elviselhetetlen a forgalom a Pesti út mentén az önkormányzat által meggondolatlanul engedélyezett sok forgalomvonzó beruházás miatt. (További felvilágosítás: Hum János, Dunaújváros, duleho@freemail.hu; Gerlei Zoltán, Tatabánya, gerlei@matavnet.hu; Tordai György, XVII. kerület, tordai—gyorgy@trezorg.hu, 20/913-5842; Lenkei Péter.)
Nem lesz a vasútvonal az M3-as áldozata
A Levegő Munkacsoport örömmel értesült róla, hogy az M3-as építéséért felelős konzorcium javaslata ellenében a közlekedési tárca úgy döntött: nem számolható fel a Hejőkeresztúr-Mezőcsát közötti vasúti mellékvonal. A konzorcium 750 millió forintos megtakarítást remélt a vasúti mellékvonal megszüntetéséből, mivel ebben az esetben nem kellett volna az autópálya részére hidat építeni a vasút felett. A vasútvonal megmaradása érdekében tehát eredményesen léptek fel a helyi önkormányzatok, lakosok és a környezetvédő civil szervezetek, amelyek felhívták a figyelmet a vasútvonal környezeti, gazdasági és társadalmi előnyeire (További felvilágosítás: Lenkei Péter).
Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője

Lenkei Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.