kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Energia a konyhában


A tűzhely
A gáztűzhely olcsóbb és tisztább, mint a legtöbb más főző-sütő készülék. Kikapcsolása után azonnal megszűnik a hőleadás. A magyar háztartások 80 százalékában gázzal főznek. Az Autonóm házakban azonban modern fatüzelésű, kerámialapos tűzhelyen az étel lelkét" kímélő módon készítik az ennivalót, miközben megújuló energiaforrást használnak. Az egyszerűbb kivitelezésű toldaléktűzhelyek kiegészítő fűtésként is használhatók. A fatüzelésű tűzhelyekhez kéményt kell építeni.
A legnagyobb energiafaló a villanytűzhely. Általában 8-10 ezer watt teljesítményű, ha az összes lapon főzöl. A legkisebb lap is 500 wattos! Használd a különböző fokozatokat és a hűlő főzőlap melegét is!
Fél liter víz felforralásához 147 wattórányi villamos áram vagy 120 wattórányi városi gáz kell. Az áram előállításához 441 wattórányi szénből származó energia, míg a városi gázhoz mindössze 128 wattórányi földgáz fogy. Az árammal való melegítés emiatt nagyobb környezeti szennyezést is okoz: szén-dioxidból négyszer, nitrogén-oxidokból huszonhétszer, kén-dioxidból ezerhétszázszor több kerül a légkörbe, mintha közvetlenül gázzal melegítenénk.
A gáztűzhely lángját úgy állítsd be, hogy az ne érjen túl a fazék oldalán! A lábas ne legyen kisebb a villanytűzhely lapjánál, különben a levegőt is melegíted.
Ha az étel már felforrt, takaréklángon főzd tovább, a fedő alatt így is forrásban marad! Ugyanannyi idő alatt készül el az étel így, mint nagy lángon.
Próbáld ki a főzőládát! Ebben például a rizs 80—90 százalékkal kevesebb energia árán puhul meg. A főzőláda egy egyszerű, jól szigetelt hődoboz, amelyben néhány óra alatt elkészül az étel. Tizedannyi energiát fogyaszt, mint a hagyományos főzés, és nem ég oda az étel. Elkészítése sem bonyolult: egy legalább fél méter élhosszúságú, csak felülről nyíló faládát bélelj ki természetes hőszigetelő anyagokkal, vagy vászonpárnába tömött szalmával, finom faforgáccsal, esetleg újságpapírral! Készíts szigetelő párnát, és azt belülről rögzítsd a tetejéhez! Előfőzött forrásban lévő ételt tegyél a főzőládába, és zárd le! Legkönnyebb levest, rizst főzni benne.
Sütés közben ne nyitogasd fölöslegesen a sütő ajtaját! Egy-egy ajtónyitástól a hőmérséklet odabenn átlagosan 15 o C-kal csökken. Tartsd tisztán a sütőt, így a lehető legtöbb hőt visszaveri! A felesleges rácsokat sütés közben ne a sütőben tartsd!
A sütőt 5—20 perccel előbb kikapcsolhatod, mint hogy az étel elkészülne. A hűlő sütő hője is elég a befejezéshez. Ha aszalni való gyümölcsöd van készenlétben, tedd be a kihűlőfélben levő sütőbe, kitűnő téli csemegéd lesz!
A gyújtólángos gáztűzhely 15 százalékkal több energiát fogyaszt. Ezt megtakaríthatod, ha te magad tartod a gázrózsához a gyufát.
Edények és konyhagépek
Az étel mennyiségének megfelelő méretű edényt válassz!
A kuktaedény energiatakarékos. Hosszabb ideig tartó főzésnél az energia és az idő felét megtakaríthatod.
A függőleges falú edényben kevesebb energia felhasználásával melegíthetsz, mint a hasas edényekben.
Fedő nélkül háromszor annyi energia fogy, mint fedővel. Fedő helyett a másik lábost is ráteheted az edényre, amiben párolsz vagy melegen tartod az ételt. Az alsó lábosban legyen az, amelyiket tovább kell melegíteni, és kevesebbet kell kavarni.
Amikor új gépet veszel, energiatakarékosat válassz! A mosogatógép időt és munkát takarít meg, de gyártása és elhasználódása után maga a gép terheli a környezetet, ezért nem illik a környezetbarát háztartásba. Négytagúnál kisebb családnak nem is éri meg fenntartani.
(Könczey Réka — S. Nagy Andrea: Zöldköznapi Kalauz kiadta a Föld Napja alapítvány)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.