kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Újra virágzik a parlagfű

Valamilyen allergiás túlérzékenység az emberek mintegy egyharmadában kimutatható. Ezen allergiák túlnyomó részét a pollen (virágpor) okozza.
A pollen-allergia 3 féle formában jelentkezhet:
· Pollen okozta asztma;
· Szezonális allergiás nátha;
· Szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás.

Ezeknek a megbetegedéseknek a legfőbb kiváltója a parlagfű. Virágzáskor — júliustól október végéig — a virágpor szemeit a légáramlás az egész város területén szétteríti. Egyetlen parlagfű képes 8 milliárd virágporszemet termelni, így évente több ezer tonna kerül a levegőbe. A betegség megelőzhető az allergiát kiváltó tényező megszüntetésével, vagyis a parlagfű irtásával.
Ez leghatásosabb tavaszi megjelenésétől kezdve korai gyomlálással (gyökérrel együtt történő kihúzással), illetve tömegesebb előfordulása esetén a virágzás előtt végzett rendszeres kaszálással. Fontos a területek utóellenőrzése, mert az újabb hatások megjelenése esetén a védekezést meg kell ismételni, és több éven keresztül következetesen kell végezni!
A parlagfű 20—150 cm magas, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes növény. A levelek színe sötétzöld. A porzós virágok a hajtások csúcsán találhatók, egy virágzatban 15—35 halványsárga virág van. A lecsüngő sárga virágok apró csészékre hasonlítanak.
Nemcsak szántóföldi, hanem városi gyomként is ismert, legfőképp a frissen feltört, még rendezetlen építési területen, azaz parlagon hagyott területen, időlegesen megművelt, majd elhanyagolt kertekben, árokparton, parkok, utak szélén is megtalálható.
A 48/1994. (VIII. 1.) sz. önkormányzati rendelet a főváros köztisztaságáról előírja, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles az ingatlanán és ingatlan előtti járdán a gyommentesítést elvégezni. Ennek elmulasztója szabálysértést követ el és bírságolható. A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény szintén előírja a termelő és földhasználó részére a károsítók (pl. gyomok esetén még a virágzás előtt) elleni védekezést, és ennek elmulasztása 1000000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.
Budapest Főváros Önkormányzata,
Környezetvédelmi Ügyosztály
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat,
Fővárosi Intézete, Környezet-egészségügyi Osztály




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.