kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Parlagfű-vetélkedő gyerekeknek

A Széchenyi-hegyi Regionális Egyesület (RegE) és a paksi Együtt a parlagfű ellen" Alapítvány a Fővárosi Önkormányzat támogatásával parlagfű-ismereti vetélkedőt rendezett a fővárosi általános iskolák részére. A XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban több mint száz gyerek bizonyította tudását erről a fiatalokat is fokozottan allergizáló, egyre terjedő gyomról.
Egy felmérés és az allergia-szakrendelések tapasztalata szerint a gyerekek és fiatalok 33%-a érzékennyé vált a parlagfűre, amely állapotukban már könnyen kiváltódhat az allergia. Ezért fontos, hogy már az iskolában megismerkedjenek a gyerekek a növénnyel, életmódjával és a parlagfűmentesítés módjával — s a vetélkedő résztvevői bizonyították, valóban minden lényegeset megtanultak. A felkészüléshez a paksi Együtt a parlagfű ellen" Alapítvány általános iskolák számára készült munkatankönyveit használták, amelyet az iskolák a Fővárosi Önkormányzattól a korábbiakban megkaptak.
Nem volt nehéz a gyakorlatban is kipróbálni a tudásukat: a városszéli iskolától 500 méterre találtak 2-3 hektárnyi gyomos, parlagfüves földet a diákok.
— Nem veszélyes-e a gyerekeket parlagfüves területre engedni? — hangzott el a kérdés, amelyre Dr. Farkas Ildikó főtanácsos (Országos Közegészségügyi Intézet Országos Környezetegészségügyi Központ) megnyugtató választ adott. Mint elmondta, amikor még nem virágzik a parlagfű, nem veszélyes, de kézi gyomláláskor, elővigyázatosságból, ajánlatos kesztyűt húzni. A főtanácsos szerint a gyerekeket meg kell tanítani környezetünk rendben tartására, s ez csak a terepen — a kertben, a szántóföldeken — történhet maradandóan, mivel a tapasztalat szerint amit a gyerek csak hall, azt elfelejti, amit lát, azt megjegyzi, de amit aktívan maga is csinál, az egyénisége része lesz.

A játékos feladatokat megoldó alsósok közül az első a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskola csapata lett, második a XIV. kerületi Heltai Gáspár Általános Iskola, harmadik a XX. kerületi Stromfeld Aurél Általános Iskola. A felsősök rangsora: 1. a XVI. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola, 2. a XIX. kerületi Eötvös József Általános Iskola, 3. a XVI. kerületi Hermann Ottó Általános Iskola csapata.
Az első helyezett csapatok nyereménye egy egész napos kirándulás Pakson, ahol az iskolások is már évek óta részt vesznek a város parlagfűmentesítésében. A rendezvényt támogató szponzorok jóvoltából a többi résztvevő sem távozott üres kézzel — virágpalántát és emléktárgyakat kaptak.
A rendezvény támogatói: Rucanor-KATEX Kereskedelmi Kft., Ilex-kert Kft., EX LIBRIS Könyvkiadó, Wolf keksz, E-COPY, LOIDL Kft., TESCO, Ábrahám Edit, Almási Edit és a Levegő Munkacsoport.
Dr. Bíró Eszter



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.