kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Motorizált terjedés

A parlagfű agresszív terjedésének több oka is van. Az egyes növények átlagosan 3000-4000 csíraképes magot érlelnek, de mértek már 60 ezer darabos egyedi maghozamot is! A mélyebb rétegekbe került, beszántott magvak csírázóképességüket akár 30-40 évig is megőrzik, s ha ismét a talajfelszín közelébe kerülnek, a friss magvakkal azonos eséllyel csíráznak. Télen a magvak nyugalomban vannak, majd amikor a napi középhőmérséklet eléri a 10 o C-ot, csírázásukat megkezdik. Ezért nem szabad hagyni magot érlelni.
A parlagfű számára fontos terjedési módot biztosít a motorizáció. A gépkocsik, mezőgazdasági gépek kerekeire, alvázára tapadva, és a mezőgazdasági terményekkel messzire eljutnak az utak mentén a pollenek és magok, így kerülnek a művelt földekre, közterületekre, magántelkekre, ahol újabb fertőző gócok alakulhatnak ki! Ezért fontos késő őszig a kaszálás, a gyommentesítés minden út mentén a dűlőutaktól a főútvonalakig. Az utakat szegélyező gyommezők hamarabb kezdenek virágozni, mivel az árokpartok nedves talaján gyorsabban csírázik és magasabbra nő a parlagfű. Az árokparti példányok gyakran háromszor-négyszer akkorára nőnek, mint a többi.
M. D.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.