kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ördög a részletekben...

A törökbálinti településszerkezeti terv ügye meglehetősen nagy nyilvánosságot kapott, legutóbb a szeptemberi Lélegzet hasábjain olvashattak az esztelen településnövelés gazdasági kihatásairól, a több száz átsorolt hektárról, melynek nagy része új lakóterületet jelent. A mennykő azonban nem ott csapott be, ahol vártuk volna.


Hogy a végéről kezdjük: az elmúlt hetekben a képviselőtestület elé került egy engedélyeztetési tervcsomag, amely egy lakótelep tervét tartalmazza. A lakótelep paraméterei: 13 ház 3 teljes és két tetőtéri szinttel (15 méteres teljes magasságban), 269 lakás (160 m 2 -ig), 340 férőhelyes mélygarázs, rajta 25—50 cm talajtakarással. Törökbálint eddig azoknak a szerencsés településeknek a sorába tartozott, ahol nem volt lakótelep, mélygarázs, sőt toronyház sem, így hát érthető meglepetéssel értesültünk a hírről. Különösen azért volt ez meghökkentő, mert az adott ingatlannal kapcsolatban teljesen más elképzeléseket szavazott meg néhány hónappal korábban a képviselőtestület. A terület az önkormányzat tulajdona, amelyen egy szálloda áll sportpályákkal. A teljes ingatlant az önkormányzat átadta hasznosításra a Medicatus Kft.-nek, amely vállalta, hogy a szállodát idősek otthonává alakítja és a sportpályák helyén mozgássérültek és nyugdíjasok számára épít egyszintes, tetőtérbeépítéses házakat. A sportpályák ellentételezéseként műfüves pályát ígértek a település egy másik pontján, amely időközben salakos pályára "változott". Ez, a környéken lakók számára is elfogadható elképzelés alakult át őrzött lakóparkká. Természetesen a környékbeliek tiltakoztak, mire a polgármester megszervezett egy lakossági fórumot a beruházó részvételével. Az álláspontok hamar körvonalazódtak: a beruházó egy tapodtat sem hajlandó engedni, a képviselőtestület többségét képviselő településfejlesztési (és környezetvédelmi!) bizottsági elnökkel egyetértésben. A környéken lakók — a magyar politikai kultúrában szokatlanul — szakmailag felkészülten és durva indulatoktól mentesen védték saját jogos érdekeiket. Az ellenzékben lévő, civil szervezet színeiben megválasztott polgármestert és szűk körét meggyőzték ugyan, de kérdés, hogy a tömegnyomás elegendő lesz-e a képviselőtestületi többség véleményének megváltoztatásához. A végső döntés a napokban születik meg.
És hogy mi köze a címnek ehhez a történethez? A magas házak megépítését egy apró módosítás teszi lehetővé a szerkezeti tervben. Az adott területen a maximális párkánymagasságot 8,5 méterről 9 méterre emelték. Ez az 50 centiméter teszi lehetővé, hogy az épületek 3 szintesek legyenek, két tetőtéri szinttel. A 10-100 hektárok átsorolását nem nehéz észrevenni a szerkezeti tervben, de ember legyen a talpán, aki ezeket az apró módosításokat is kibogarássza. Hogy hogyan lehetne ezt elkerülni? Olyan szabályozásra lenne szükség, amely kötelezővé teszi minden, akár a legapróbb módosítás jelölését is a szerkezeti tervek előzetes anyagaiban, a megelőző terv érvényes értékeinek feltüntetésével. Persze nem fájna ennyit a fejünk ehhez hasonló ügyek miatt, ha már csak ez az egy javítanivaló lenne a településfejlesztés szabályozásában
Szedlay Gyöngyi



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.