kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Jogellenes benzinkút-építés egy lakóparkban

Budapest XVII. kerület Önkormányzata építési engedélyt biztosított Magyarország egyik legnagyobb benzinkúttervező és -kivitelező vállalata, a Conoco Magyarország Kft. részére, hogy a Budapest, Pesti út mellett lévő ingatlanon JET üzemanyagtöltő állomást építsen. Az adott telekre már korábban szintén építési engedélyt biztosított az Önkormányzat egy TAMOIL kút kivitelezésére. Az építési engedély jogosultja időközben ugyancsak a Conoco Magyarország Kft. lett.
A Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatról szóló 47/1998. (X. 15.) Fővárosi Közgyűlési rendelet 7. §-ának (1) és (2) bekezdése kimondja, hogy "üzemanyagtöltő állomást csak akkor lehet elhelyezni, ha a telek meglévő vagy tervezett lakó-, üdülő-, egészségügyi, szociális, oktatási funkciót tartalmazó épület telkével nem határos.". A tervezett TAMOIL, illetve JET töltőállomás ingatlana közvetlenül határos az Esztena u. 3. szám alatti lakópark négy lakóépületet és egy kis játszóteret magába foglaló ingatlanával.
A lakók fellebbezést nyújtottak be a JET kútra vonatkozó építési engedélyről rendelkező határozattal szemben., minek hatására a Conoco Magyarország Kft visszavonta az építési engedély iránti kérelmét.
A már jogerős, a TAMOIL kút megépítésére vonatkozó önkormányzati döntéssel szemben azonban már nem biztosít a lakók számára az államigazgatási eljárásról szóló törvény semmilyen közvetlen jogorvoslati lehetőséget, ezért a lakók az ügyészséghez fordultak, hogy törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva óvást terjesszen elő a jogszabálysértő határozattal szemben.
A lakópark lakosai a kerület több lakójával — az önkormányzattal folyó egyeztetések mellett — aláírásgyűjtési akcióba is kezdtek, és elszánták magukat a nyilvános fellépésre, tüntetések szervezésére is.
Szabó Csaba
érintett lakó
JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.