kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei

Ismét — "Ajánlások Budapestért"
A Levegő Munkacsoport 1998 szeptemberében elkészítette az "Ajánlások Budapestért — Mit várunk az önkormányzatoktól 1998 és 2002 között?" című kiadványt, és azt megküldte az akkori önkormányzati választáson megválasztott, illetve újraválasztott főpolgármesternek, kerületi polgármestereknek és fővárosi képviselőknek. Most készítjük a kiadvány újabb változatát azzal a céllal, hogy azt augusztusban és szeptemberben megküldje az összes budapesti főpolgármester-jelöltnek, kerületi polgármester-jelöltnek, a Fővárosi Közgyűlés képviselő-jelöltjeinek és — lehetőségeink szerint — a kerületi képviselő-jelölteknek is. Küldünk egy szerződés-tervezetet is, amelyet aláírva vállalhatják, hogy megválasztásuk esetén minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy az Ajánlások-ban leírtak megvalósuljanak. Május végéig várjuk az észrevételeket az anyaghoz. (Az 1998. évi változat, valamint az új változat folyamatosan frissített tervezete a Levegő Munkacsoport honlapján megtalálható.)
Levelek a FOKA-öbölért
A XIII. kerületi FOKA-öböl feltöltésére nyár elején figyeltek fel a Horgász Szövetség helyi tagjai. Azóta tartják a kapcsolatot a Levegő Munkacsoporttal, és azóta működünk együtt velük abban, hogy ennek a nagymértékű tájrombolásnak az okozóit felelősségre vonathassuk, és megállísuk a víztükör csökkentését, és a Duna szennyezését nagymennyiségű betonnal és egyéb hulladékkal. Az itt élő fáknak már csak az emléke maradt vagy csak a teteje látszik, mivel azokat élve temették el az ide felhalmozott bontási törmelékkel. Teljesen megváltozott a táj. 4-5 méter vastagságban feltöltötték az öböl teljes környékét. Mivel ez hatósági engedély és ellenőrzés nélkül történt, valószínű, hogy sok talajszennyező hulladék került a vízbe. A területen szétszórtan olajoshordók, betontörmelékek találhatók. A feltöltés most is folytatódik. Nagy törzsátmérőjű fák tűnnek el alatta, amelyek tavaly még megvoltak. A Levegő Munkacsoport levelet írt ez ügyben a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóságnak, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségnek, a Halászati Felügyeletnek, a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Építési Osztályának, a Fővárosi Közigazgatás Hivatalnak és a Budapesti Horgász Szövetségnek. Az illegális feltöltés, a vele járó szennyezés és pusztítás közben tovább folyik
Mi lesz a Római-part sorsa?
A Római-part fáinak sorsáért aggódva foglalkoztunk az ottani a csónakházak eladásával.Közülük többet műemléknek lehetne nyilvánítani: ezeket az 1920-as években építették, érdekes, jellegzetes építészeti megoldásokkal. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának javaslatot kellene tenni, hogy vegyék fel a Világörökség területéhez tartozó partrészek közé. A III. kerületi önkormányzat is műemlékké szeretné nyilvánítani ezeket a 80 éves csónakházakat. A hírek szerint máltaiak szándékoznak yacht-kikötőt építeni ide. Ennek az lenne a következménye, hogy motoros vízijárművek fogják tovább szennyezni a Dunát. Már most is benzingőz úszik a víztükör fölött, megkeserítve ezzel a természetes vízisportok gyakorlóinak életét.
Egyelőre nem lesz fürdőépítés a Tabánban
Amint a Lélegzet előző számában közöltük, a Levegő Munkacsoport és más civil szervezetek tiltakoztak a budapesti Rác-fürdő melletti zöldterület beépítése ellen. Az ügyet újra tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés, és úgy döntött, hogy mivel a terület tulajdonviszonyai rendezetlenek, és nem tudják, hogy milyen garancia lesz a beruházó által felvenni szándékozott hitelre, egyelőre nem adják hozzájárulásukat a beruházáshoz.
Parkolót a vágányok fölé?
A budapesti Déli pályaudvar szabályozási terve szerint azt alkalmassá kívánják tenni az elővárosi vasútrendszer fogadására. Ugyanakkor a teljes sín-területét lefednék. A sínek területe melletti oldalakon, továbbá a lefedett területen és a Magyar Jakobinusok tere felőli részen nagy szintterületi sűrűségű beépítést valósítanának meg. A fedőlemez tetején helyeznék el azt a 700 férőhelyes P+R parkolót, amit az FSZKT szerint ebben a térségben meg kell valósítani. A Levegő Munkacsoport képviselői, akik a kerületi önkormányzat felkérésére részt vettek a véleményezési eljárásban, a beépítési sűrűség jelentős csökkentését javasolták. A szabályozási tervet eljuttattuk a XII. kerületi Gesztenyés Egyesülethez, valamint értesítettük I. kerületi tagszervezetünket is, hogy éljenek a véleményezés jogával.
Újabb bevásárlóközpont Dél-Budán?
A tervek szerint a Budapest XI. kerületi Albertfalva Városközpontot egy többrészes, mintegy 35 ezer négyzetméter szintterületű bevásárlóközpont-komplexum fogja uralni olyan módon, hogy a Kitérő úttól délre lévő, nádas-sásos területen másra már nem is marad hely. A Levegő Munkacsoport a szabályozási tervet és az előzetes környezeti hatástanulmányt is keményen bírálta. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség a Levegő Munkacsoport hivatalos véleményezéseit megküldte a GRC Hungária Kft-nek, amely generál-beruházóként összefogja az Auchan-bevásárlóközpont és a barkácsáruház terveit, és javasolta számára, hogy egyeztessen velünk. A GRC felkérését elfogadtuk, és a tárgyalásra meghívtuk a helyileg illetékes Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, valamint a Védegylet képviselőit. A tárgyaláson Schnier Mária ismertette a XI. kerületi Önkormányzat 1995-ben megfogalmazott elképzeléseit a területre, amikor még sokoldalú, kulturális és közösségi funkciókat tartalmazó, valódi városközpont koncepcióját terjesztették elő. Ez sajnos most már nem érvényes. A bevásárlóközpont forgalma különösen a XXII. kerületi Leányka utcai, 10 emeletes házakból álló lakótelep felé fogja légszennyező hatásait kifejteni. Schnier Mária javasolta a beruházó GRC-nek, hogy változatassa meg úgy a terveket, hogy a — 15 000 négyzetméteres — bevásárlóközpont és a barkácsáruház kevesebb, mint fele nagyságú legyen a jelenleg előirányzottnál, és kapjanak helyet kulturális és közösségi funkciók, több valódi zöldterülettel. Továbbá, feltétlenül kapcsolódjanak be az új létesítmények a Kelenföldi Hőerőmű szabad kapacitással rendelkező távfűtő rendszerébe.
Aznap délután a XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal dísztermében ugyanerről lakossági fórumot tartott a kerületi önkormányzat, ahol mind a képviselőtestület, mind a lakosság nehezményezte, hogy a XI. kerület a szomszédos kerület határában ilyen nagy forgalmat vonzó létesítményt tervez. A Kereskedelmi és Iparkamara XXII. kerületi szervezetének képviselői a helyi kiskereskedelmet féltették — joggal — a tervezett bevásárlóközpont vásárlóerőt elszívó hatásától.
Ugyanakkor megemlítendő, hogy a XXII. kerület városközpontjában, a Városház téren szinte már most kihalt a kereskedelem. Ennek okait nem elemezte sem a lakosság, sem az önkormányzat vezetése. Továbbá nem féltették a kiskereskedelmet a — tropikáriummal együtt — 6400 négyzetméteres nagytétényi Campona bevásárlóközpont 25000 négyzetméterrel történő bővítési tervétől sem, bár a Levegő Munkacsoport és a Zöld Jövő Egyesület ez ellen is határozottan fellépett

Schnier Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.