kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Felhívás a biogazdálkodás támogatására

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) szerint az EU-nak a pénzügyi támogatás minél több módszerét latba kellene vetnie annak érdekében, hogy az ökofarmok területe a jelenlegi 4%-ról 2006-ra 10%-ra emelkedjen. A környezetvédő szervezet azt javasolta, hogy EU-szerte 0%-os forgalmi adót vezessenek be a biotermékekre, és indítványozta az agrártámogatási rendszer megváltoztatását.
Az EEB felhívása az Európai Bizottságnak szólt, amely mostanában dolgozza ki az EU ökogazdálkodási stratégiáját. Ezt a kérést egyébként az agrárminiszterek kezdeményezésére Ritt Bjerregaard, az EU korábbi környezetvédelmi főbiztosa már megfogalmazta az ökogazdálkodásról szóló Koppenhágai Nyilatkozat megszületése után.

Egy holland mezőgazdasági és környezetvédelmi központ független tanulmányára alapozva az EEB elmondta, hogy a forgalmi adó megszüntetése önmagában 10%-kal növelné a biotermékek iránti keresletet az EU-ban. Az Európai Fogyasztók Egyesülete és a holland élelmiszer-áruházakat képviselő szervezet már támogatja az indítványt.
Másfelől a jelentés azt is kimutatja, hogy még ezzel a keresletnövekedéssel is csak 0,2%-kal bővülne évente a biogazdaságok összterülete. Az EEB szerint gyorsabb előrejutás ezen a téren csak akkor érhető el, ha minden EU-tagállamban kötelezővé teszik a közvetlen termelési támogatások átalakítását vidékfejlesztési támogatásokká, ahogy ezt Franz Fischler mezőgazdasági főbiztos már korábban javasolta.
Feltételezve, hogy az EU jelenlegi mezőgazdasági támogatásainak 10%-át fordítják a biogazdálkodásra való áttérésre, a jelentés becslése szerint a területek további 4,3%-a válna ökofarmmá egy éven belül. A leghatásosabb eszköz azonban egy 100%-os műtrágyaadó lenne, amelynek hatására egy éven belül a terület 10%-án térnének át biogazdálkodásra.
(Environment Daily)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.