kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Öreg kocsik kiszorítása környezetvédelmi díjakkal

Egy francia szenátusi jelentés javasolja, hogy mindenkinek, aki 10 éves vagy annál idősebb használt autót vásárol, büntető környezetvédelmi díjat kelljen fizetnie, tükrözve azok magas szennyezőanyag-kibocsátását.
A jelentés igen magas, 800 eurós díjat javasol. Az ötlet megvalósítása súlyos csapást mérne az idős kocsik kereskedelmére, mivel sok esetben drágábbakká válnának az újabb, kevésbé szennyező autóknál.
Köztudott, hogy az idős autók okozzák az járművek által kibocsátott szennyezés nagy részét, és számos európai kormány lépéseket tett az ilyen autók forgalomból való kivonásának felgyorsítására. Habár az öreg autókkal való kereskedelem "büntetése" nem új ötlet, a kormányok még mindig arra hajlanak, hogy az autósokat pozitív ösztönzőkkel próbálják fiatalabb gépkocsi vásárlására bírni (például Olaszországban és Portugáliában).
A jelentés azt is indítványozza, hogy támogassák a villamos energiával, a gázzal és a hibrid technológiával működő környezetkímélőbb gépjárművek vásárlását. A dokumentum továbbá javasolja, hogy Franciaország kezdeményezzen egy EU-szintű kutatást az alacsony szénkibocsátású közlekedési technikákról.
(Environment Daily)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.