kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kerékhírek

Budapest rakparti utak nélkül? A kerékpárhasználat az egyik megoldás
A 700 centméteres magasságot meghaladó Duna idén is elöntötte a fővárosi alsó rakpartokat, ami a fővárosi közutak már megszokott hétköznapi forgalmi dugóit még látványosabbá és elviselhetetlenebbé tette. Bár pár méter budai oldali rakparti kerékpárút is víz alá került (például a Kolossy térnél és a Nagyszombat utcánál), a kerékpárosok vidáman kerekezhettek a kerékpárutakon, vagy ahol nincs, ott az álló autósorok között, a cammogó tömegközlekedés alternatívájaként. Aki rakpartmentes időszakban használta bringáját, az időt, pénzt és idegeskedést takarított meg, és az sem volt utolsó szempont, hogy jó volt megmozgatni a télen "berozsdásodott" ízületeket a napos és kellemes, egyre melegebbé váló levegőn.

Fotó: Lenkei Péter
Bővülő, kiegészülő fővárosi kerékpárút-hálózat
Tanúsíthatjuk, hogy a húsvéti napokon biciklisek ezrei rajzottak ki a kerékpárutakra és rajtuk a fővárosi és környéki (itt-ott még fellelhető) zöldterületekre. Sok száz bringás most fedezte fel a még tavaly átadott XIII. kerületi (angyalföldi), valamint a nemrég megépült belvárosi ("gödörmenti") kerékpárutacskákat, amelyek már meglévő kerékpárutakhoz (az utóbbi az Andrássy úti sávokhoz) csatlakoznak. Az idei tavasz igazi nagy örömét és újdonságát azonban a Budapesten átvezető Duna-menti bal-parti kerékpárút már régóta hiányolt nagytétényi szakaszának a megépítése jelentette. A Leányfalutól Dél-Budapestig (a Növény utcáig) már megépült-kijelölt, 45 km hosszú kerékpárút most kiegészült azzal a 700 méteres szakasszal, amelyen — nappal legalábbis — már "kellemesen", bár még nem a legkulturáltabb körülmények között az M0-ás Duna-hídig, azon át pedig Csepelre (EuroVelo® útvonal!) vagy tovább tekerhetünk — egy jó keményre lejárt földúton — a Nagytétényi kastélymúzeumig.
Szegedi kerékpárosok a megyeszékhely kulturáltabb közlekedéséért
Közlekedési szakemberek tapasztalat- és információ-cseréjével kezdődött az a szakmaifórum-sorozat, amelynek célja jól előkészíteni a nemzetközi autómentes napok regionális rendezvénysorozatát. E szeptember végi időszakot így akár a "Kulturált és Egészségesebb Közlekedés Hetének" lehetne majd nevezni. A Kerékpárosok Környezetvédő és Sportegyesülete, Szeged (KEKÖSZ) aktivistái által szervezett és a Környezetvédelmi Alap támogatásával létrejött beszélgetés-sorozatnak a CSEMETE Környezetvédelmi Tanácsadó és Információs Iroda ad otthont. Az első összejövetelen elsősorban a megyeszékhely tömegközlekedési kultúrájáról és fejlesztési lehetőségéről, valamint a mindennapi kerékpározás megfelelő helyzetbe hozásáról esett szó.
Rendezvénynaptár 2002: kerékpáros nagy események
A Magyar Kerékpárosklub (MK) ez évi programajánlatában 33 olyan hazai bringás esemény szerepel, ahol a szervezők szívesen látnak minden fizikailag, szellemileg és "gépileg" felkészült — főleg amatőr és családi — kerékpárost is. Ezek többségét már évek óta megrendezik, és népszerűségük egyre nő. A biciklivel résztvevők összlétszáma az előrejelzések szerint idén már bőven meghaladja majd a 10 ezret. A válogatás a kerékpáros szervezetektől előzetesen beérkezett programajánlatok alapján készült, amelyek közül jelentőségében is kiemelkedő a Nyugat-Dunántúli Kerékpárbarát Régió (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) rendezvénynaptára. (A programajánlathoz a Kerékpárosklub címén lehet hozzájutni — lásd az előző oldalon!)
Új európai kerékpár-turisztikai ajánlat
A kerékpárral felfedezésre érdemes tájak, útvonalak sorában Magyarországot önállóan is bemutatják az Európai Kerékpárosok Szövetsége (European Cyclists' Federation, ECF) most megjelentetett ajánló-füzetében. A 22 országot érintő kerékpáros vándorutak, nemzeti hálózatok színes tárháza a Kerékpárral Közlekedők Országos Szövetségétől (KEROSZ — elérhetőséget lásd az előző oldalon!) is igényelhető, az ECF honlapján pedig rendszeresen frissítve, különféle túraajánlatokkal és programokkal kiegészítve olvasható angolul.
(BringaInfo)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.