kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Új szervezet a biciklizőkért
Magyar Kerékpárosklub

Január 19-én alakult meg a Magyar Kerékpárosklub (MK), amely a mindennapi (hivatásforgalmú, városi) kerékpározás gyakorlóinak, valamint a szabadidős (a túra- és hegyi-) biciklizés barátainak, tehát a kerékpározók nagy többségének kínál majd érdekképviseletet, és rendszeresen híreket ad kerékpáros programokról, eseményekről, továbbá fontos és kedvezményes szolgáltatásokat nyújt (pl. újságok, térképek, jogsegély-szolgálat, kerékpárbarát szállások, túraajánlatok listája).

A klub szeretné elérni, hogy a hazai kerékpározás szereplői között megerősödjön az együttműködés. Arra törekszik, hogy tagjain keresztül jó és kölcsönösen előnyös kapcsolat alakuljon ki a már működő jelentősebb kerékpáros szövetségekkel és a különböző egyesületekkel. "A cél, hogy jobban megismerjük, segíthessük egymás munkáját, és ha kell, együtt lépjünk a tettek mezejére" — hangzott el az alakuló ülésen.
Európai ösztönzéssel
A klub alapító tagjai között ott volt Mr. Horst Hahn-Kloeckner, az ECF (Európai Kerékpáros Szövetség, Brüsszel) és a több mint százezer tagot számláló Német Kerékpáros Klub (ADFC) elnöke, aki a megalakulást követően tapasztalatcserére hívta meg az MK elnökét az ADFC februári fórumára. Mint jelezte, a két klub a jövőben eredményesen tudna együttműködni, főleg a kerékpáros turizmus területén. A megegyezési ceremónia időközben lezajlott. A Rajna-menti Oberweselben, az ADFC mintegy 150 aktivistája előtt írta alá a megegyezést a Magyar Kerékpárosklub és az ADFC elnöke. Az együttműködő két klub a tagoknak kölcsönösen nyújtja majd mindazokat a szolgáltatásokat, melyeket hazájukban is élveznek, ugyanakkor támogatni fogják tagjaik és aktivistáik kölcsönös látogatását, tapasztalatcseréjét.
Összefogással hatékonyabb a lobbizás
A Magyar Kerékpárosklub megalakulása pillanatától lobbizik. Nyomja a pedált regionális és nemzetközi terepeken, a tárgyalóasztaloknál, még a Parlamentben is, ahol már a közreműködésükkel alakult meg az országgyűlési képviselők kerékpárbarát "pártsemleges frakciója", amely a leköszönő Országgyűlés harmadik legnagyobb frakciójává (45 fő) nőtte ki magát két hónap alatt.
A klubon belül szakmai szekciók és munkacsoportok alakulnak (pl. a kerékpárvásárlás megkönnyítésére), amelyek különféle állásfoglalásokkal segíti majd mind a kerékpárosokat, mind pedig azokat, akik politikai és pénzügyi döntéseket hoznak a kerékpározás ügyében.
Szolgáltatások, kedvezmények
A Magyar Kerékpárosklub több szolgáltatást és kedvezményt fog majd nyújtani tagjainak, mint amit a Magyar Autóklub kínál az autósoknak. Szakmai tanácsadást, konkrét segítséget már most is kínál az MK azoknak a fiataloknak, akik szakdolgozatukat, diplomamunkájukat a kerékpáros közlekedés vagy turizmus témakörében írják. A szolgáltatások és kedvezmények köre a Magyar Kerékpárosklub taglétszámának növekedésével együtt fog nőni, amelyekről elsősorban a klub nyomtatott és elektronikus hírleveleiből (drótposta: bringainfo-subscribe@ yahoogroups.com ) és a klub honlapjáról lehet majd többet megtudni (jelenleg: http://www.kerosz.hu ).
Kik lehetnek a tagok?
Tag lehet minden természetes személy, aki írásban nyilatkozik arról, hogy elfogadja a klub alapszabályát, eleget tesz az abban foglalt kötelezettségeinek és tevőlegesen részt vesz a klub céljainak megvalósításában. Pártoló tagok lehetnek olyan természetes és jogi személyek, akik írásos nyilatkozatukban elfogadják a klub céljait és — az éves tagdíj megfizetésén felül — készek ezek elérését tevékenységükkel és/vagy anyagilag támogatni.
Balogh Gábor, elnök, MK/KEROSZ,
1054 Budapest, Vadász utca 29.
Telefon: 30/ 9229-052, Fax: 206-6223
Drótposta: bringaklub@kerosz.huJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.