kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ózondús levegőt?

Nem is olyan régen még az emberek szavajárása volt a hegyvidéki "ózondús levegő" áldásos hatását emlegetni. Mint tudjuk, ez egy tévedésből ered, hiszen az ózon nem javítja a levegő minőségét, sőt, erősen mérgező.
Amikor a múlt század közepén Schönbein elkezdett foglalkozni a talajközeli ózon kimutatásával, még nem tudta, hogy milyen veszélyeket hordoz majd ez a jelenség az ezredfordulón. 1876-ban Albert-Levy és munkatársai egy Párizs melletti obszervatóriumban olyan mérési eljárást dolgoztak ki, amely majdnem annyira megbízható volt, mint a mai módszerek. Tőlük tudjuk, hogy 1876 és 1910 között Közép-Európában a talajközeli ózonkoncentráció 10—12 ppb volt.
Először a 20. század közepén fedezték fel, hogy a szennyezett levegőben ózon keletkezik a talaj közelében. A kérdés akkor vált érdekessé, amikor kiderült, hogy a talajközeli levegő ózontartalma a 19. század vége óta növekszik, bizonyára az emberi tevékenység hatására.
Bár a talajközeli ózon napjainkban elsősorban a nagy gépjármű-forgalommal rendelkező városokban képződik, mégsem csupán a városlakókat sújtja. A kipufogógázokat sokszor már rég kifújta a szél a városból, mire jelentős mennyiségű ózon képződik belőlük, így az ózon egészségkárosító hatásaival nem csupán a városokban élő embereknek, hanem a vidékieknek is számolniuk kell. Gyakran az országhatárokon is átjut az ózon, és ott fejti ki káros hatását. Mi is érintve vagyunk ebben a témában, hiszen a szennyezőanyagok kibocsátása Nyugat-Európában Németországban a legnagyobb, és mivel nálunk az északnyugati szélirány a leggyakoribb, éppen azt a szennyezett levegőt szállítja ide, ami beindíthatja az ózonképződést.
Természetesen a magyarországi ózonszint alakulásában főként a mi autóink és üzemeink a ludasok. Ideje, hogy mielőbb megszabaduljunk az elavult "ózondús levegőt!" szlogentől — no meg magától a talajközeli ózontól! Hogy milyen módon? Az egyetlen hatásos megoldás, amit tehetünk a fotokémiai szmog kialakulásának kiküszöbölésére, az az, hogyha azonnal nagymértékben csökkentjük a nitrogén-monoxid-, szén-monoxid- és szénhidrogén-kibocsátást, azaz kerüljük az autóhasználatot.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.