kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Készítsünk szélmalmot!

Évekkel ezelőtt egy régi játszóházon a gyerekek nagy élvezettel készítettek egy igazi "mobil" játékot — szélmalmot. Magyarországon a szélmalom nem volt igazán elterjedt, manapság a Kiskundorozsmán található igazi különlegesség a kirándulók számára. Szentendrén a skanzen területén rekonstruáltak egy "igazi", működőképes szélmalmot. Leginkább filmeken, fényképeken láthatnak a gyerekek ilyen szerkezetet. Jómagam Don Quijote sovány alakját tudom felidézni, amint megküzd velük. Hollandiára is gondolhatunk, gyönyörű, tiszta mezői fölött magasodnak terjedelmes lapátjaikkal és fehérkeretes ablakaikkal.

Érdemes családostul nekilátni ennek a kis munkának, hisz miközben alkotunk, elbeszélgethetünk a szélmalmokról, működésükről, hogy a mai világban is fontos örökké megújuló energiájuk, melyet a szeles országokban, mint például Hollandiában, Belgiumban és Dániában évszázadok óta hasznosítanak is, s ma máshol is reneszánsza van ennek az energiaforrásnak.
Ezek a "tanóra mentes", kötetlen beszélgetések sokszor jobban megragadnak a fejben, mint az iskolai földrajz óra adathalmaza ugyanezekről az országokról.
Anyagszükséglet:
Egy nagyobb joghurtos doboz (450—500 grammos) vagy papírhenger, gombostű, papírok, ragasztó, parafadugó vagy radír, gyurma.
A munka menete:
A mellékelt sablon alapján rajzoljuk elő a papírra a malom épületét, ódon alapzatát, kövekkel kirakott ajtaját, ablakait, s színezzük ki, mielőtt a hengerre ragasztanánk. Aki joghurtos dobozra dolgozik, annak inkább az öntapadós papír használatát javasolnám, mert a műanyag alapra ez tapad tökéletesen. Sötét alapszínt válasszunk, mert ez tejesen elfedi a doboz feliratait.
Szintén a mellékelt minta alapján készíthetjük el a malom tetejét. Ha sok az időnk, és kedvünk telik az apró munkában, vékony filctollal kirajzolhatjuk a tető cserepeit vagy zsindelyeit is. Ne ragasszuk fel rögtön, mert a későbbiekben a malom (azaz a henger) belsejéhez is hozzá kell kényelmesen férnünk!
A munka lényege és lelke a forgó lapátok zökkenőmentes működése. A szélforgók mintájára készítjük el ezeket, a mellékelt rajzon látható a forma és a bevágások iránya.

Mikor felhajtottuk a papírt, egy gombostűvel szúrjuk át, és azon "melegében" próbáljuk is ki! Egy pici kartondarabot is érdemes a gombostűre tűzni, így megvédjük az elszakadástól a lapátkeréknek elkészített vékonyabb papírt. Gyönyörűen pörög, ha jól hajtottuk és vágtuk a papírt. A gombostűt a széllapát hátoldalán szúrjuk bele egy kb. 2-3 mm-es parafa darabba, amit a malom megfelelő helyére ragasztunk. Erre megfelel bármilyen gyorsan száradó ragasztó, talán a legideálisabb a mindkét oldalán tapadó szőnyegragasztó.
Arra ügyeljünk, hogy a malom teteje ne zavarja a széllapátok forgását. Ha esetleg akadna, akkor két módon segíthetünk a helyzeten: vagy levágunk a tetőből, vagy a parafához (radírhoz) még egy réteget teszünk. Az utóbbival azonban bánjunk csínján, mert ronthatja a malom stabilitását! A malom belsejében szintén rögzíteni kell a gombostűt, ugyanúgy, ahogy a "színe" oldalon: ragasztóval rögzítjük a parafát, de a gyurma magától is tapad.
Ha van otthon kerek sajtos dobozunk, akkor még kis talapzatot is tudunk készíteni a malomnak. A malomépület rajzán bevágandó rész maradt alul, ezt ollóval nyirbáljuk be, és ragasztóval rögzítsük a kerek doboztetőhöz. Utána borítsuk be zöld papírral, a malom ajtajához pedig csinos járda vezethet.

Király-Nagy Éva (kézműves)


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.