kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
KÖNYVAJÁNLÓ

Josef Riegler — Anton Moser: Ökoszociális piacgazdaság
Az ezredfordulón az emberiség mélyreható változások elé néz. Szellemi környezetünk, értékrendünk teljes átalakulásának korában élünk.
Történelme során az emberiség először tett szert olyan hatékony eszközökre, s létszámában olyan hatalmasra nőtt, hogy képes földi méretekben maradandóan elpusztítani saját és élőlénytársai létalapjait. Új mércével kell hát mérnünk az emberi cselekvést és felelősséget! De gyakorlatias eszközök is szükségesek az új felelősségtudathoz. Ezeknek hosszú távon kell újra összehangolniuk az ember gazdálkodását, viselkedését és fogyasztását a környezettel, s egyben a közös létalapokkal. Ilyen eszköz az ökoszociális piacgazdaság elmélete, amelynek Riegler és Moser tették le az alapköveit.
Ángyán József: Az európai agrármodell, a magyar útkeresés és a környezetgazdálkodás
1999 novemberében Gödöllőn jelentős konferencia zajlott le. A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program bemutatásán az Európai Unió és Ausztria magas szinten képviseltette magát, ismertetve a környezetvédelmi szemléletű mezőgazdálkodásra való átállás tapasztalatait.
Az igazi kérdés, hogy a magyar mezőgazdaság és vidék milyen fejlődési utat választ. Az élesedő viták jól jelzik, hogy döntenünk kell. De milyen választási lehetőségeink vannak? Milyen fejlődési irányok következhetnek adottságainkból? Milyen mozgásteret szabnak számunkra e tekintetben hazai viszonyaink és az európai törekvések? Milyen erők és érdekek feszülnek egymásnak az európai és hazai agrár- és vidékpolitika alakításában?
Dr. Ángyán József könyvéből részletesen megismerhetjük lehetőségeinket és a nehézségeket.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.