kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Élelem és mezőgazdaság: ideje választani!

2002. június 5-én a Föld Barátai európai hálózata 14 országbeli tagszervezetének bevonásával elindította új kampányát, melyben követeli az Európai Unió Közös Mezőgazdasági Politikájának (CAP) azonnali és radikális reformját.
Az új, Élelem és mezőgazdaság: ideje választani!" (Food and Farming: Time to choose!) kampány során Ausztria, Ciprus, Csehország, Dánia, Anglia, Wales és Észak-Írország, Franciaország, Németország, Olaszország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Lengyelország és Spanyolország környezetvédő civil szervezetei felszólítják Franz Fischlert, aaz EU mezőgazdasági főbiztosát és az európai mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztereket, hogy alapvetően változtassák meg az EU Közös Mezőgazdasági Politikáját:

Fenntarthatóság: a Közös Mezőgazdasági Politika legyen összhangban az EU Környezetvédelmi Programjával: a gazdálkodóknak teljesíteniük kelljen a Minimális Mezőgazdasági Követelményeket, hogy jogosultak legyenek a mezőgazdasági támogatásokra.
Lokalizáció: a Közös Mezőgazdasági Politikának biztosítania kell, hogy az élelmiszerellátás újra a helyi mezőgazdasági és élelmiszertermelésen alapuljon, hogy ezáltal csökkenjenek a túlzott élelmiszermérföldekből" adódó környezeti, szociális és egészségügyi költségek. (2)
Helyi sokféleség: a Közös Mezőgazdasági Politika második pilléréhez kapcsolódó támogatások (vidékfejlesztés) növelése szükséges, azokat agrár-környezetvédelmi programokra, a helyi közösségek helyreállítására, a helyi infrastruktúra újjáépítésére, a helyi növény- és állatfajták előtérbe helyezésére, az organikus (bio) gazdálkodás támogatására kell fordítani.
Minőségi élelmiszer: a Közös Mezőgazdasági Politikának összhangban kell lennie az EU Egészségügyi Politikájával, támogatva az egészséges ételt, az élelmiszer-biztonságot és a tápanyagdús, minőségi élelmiszerek előállítását és fogyasztását. A kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal járó mezőgazdasági és élelmiszer-termelést (pl. intenzív gyomirtószer-használat) nem szabad többé támogatni.
Tisztességes kereskedelem: a Közös Mezőgazdasági Politika többé ne károsítsa a fejlődő országok érdekeit. Az EU-nak határozott üzenettel kell fellépnie a johannesburgi Fenntartható Fejlődés Világkonferencián az exporttámogatások megtiltásával és világos elköteleződéssel a fenntartható mezőgazdaság iránt.
A Közös Mezőgazdasági Politika meghatározó tényező volt Európában az export célú mezőgazdasági ipar kialakulásában. A termelékenység nőtt, de csak környezetünk állapotának, az élelmiszerminőségnek a romlása, a biológiai sokféleség csökkenése árán, a közvetlen gazdálkodók és a fejlődő országok érdekei ellenére.
Az EU-állampolgárok több mint 90 százalékának véleménye szerint a Közös Mezőgazdasági Politika prioritásának az egészséges és biztonságos élelmiszernek és olyan gazdálkodásnak kell lennie, amely tekintettel van a környezetre. A mezőgazdaságban a vegyszerhasználat mégis növekszik. Mikor fog végre az EU lépni?" — vetette fel Joanna Dober Sullivan, a Föld Barátai európai koordinátora.
Az EU mezőgazdasági politikája eddig csak a nagygazdák és a nemzetek feletti cégek számára volt hasznos — a gazdálkodók és a környezet költségén. A gazdák részére fizetett áraknak biztosítani kell a fenntartható termelés költségeit. Az Európai Uniónak ki kell lépnie a mesterségesen alacsonyan tartott világpiaci árak csapdájából — mondta Kees Kodde, a Föld Barátai hollandiai koordinátora.
A Föld Barátai teljes állásfoglalása, és más anyagok hozzáférhetőek a http://www.ChooseFoodChooseFarming.org honlapon.
A kampánnyal kapcsolatos további felvilágosítás az alábbi címen kapható:
Joanna Dober Sullivan — Campaign Coordinator
Friends of the Earth Europe
+ 32 (0) 2 542 0180 vagy + 32 (0) 2542 0188
joanna.dober@foeeurope.org
Fidrich Róbert
Magyar Természetvédők Szövetsége

Sorozatunkban az EU-csatlakozás környezetvédelemhez kapcsolódó különféle vonatkozásait vizsgáljuk. Az EU-melléklet a Külügyminisztérium támogatásával jelenik meg.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.