kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az infrastruktúra ésszerű fejlesztése

Versenyképességünk egyik meghatározó eleme az infrastruktúra színvonala. Arra kell törekednünk, hogy kiépítése és üzemeltetése minél ésszerűbb és költséghatékonyabb legyen. Különben feleslegesen von el forrásokat más fejlesztések elől, és a növekvő áraival tovább mélyíti a szakadékot a társadalom különféle jövedelmű tagjai között.
A települések ésszerűtlen terjeszkedésével járó feszültségek csökkenteni kell a keresztfinanszírozás megszüntetésével.
Az ingatlanok értékét növeli a lazább beépítés, a nagy zöldterület, a változatos terepviszonyok stb. Mindezek negatív externáliáit azonban nem tervezik a közeljövőben beépíteni a közmű, a közlekedés és egyéb szolgáltatások tarifáiba. Meg kell határozni a közművek, illetve egyéb infrastruktúrák kiépítésének és működtetésének fajlagos mutatóit, és ennek alapján differenciált kommunális adókat kell kivetni. Ez tájékoztatna a valós lakhatási költségekről, és mérséklődne a jelenlegi keresztfinanszírozás. (Említettük, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint laza beépítésű, agglomerációs településeken minden egységnyi magánerős közműfejlesztési költségre az önkormányzatoknak négy egységnyi közköltsége keletkezik, mivel a megfelelő infrastruktúra-ellátás nemcsak a közműveket, hanem iskolát, orvosi rendelőt, tömegközlekedést is jelent.)
Természetesen nem a távoli vidéki településeken, a perifériákon élők megfizethető árú infrastruktúrához való jogát kérdőjelezzük meg, hanem az ésszerűtlen beruházásokat, a rosszul megválasztott technológiákat. Számos esetben éppen a társadalom szempontjából legpazarlóbb életmódot választók élvezik a támogatások nagy részét, és adóik nem oda kerülnek, ahol a költségeket előidézik.
A fejlettségünket nem divatos technológiák átvétele, hanem az adott földrajzi, kulturális és financiális körülményekhez igazodó, harmonikus életvitelt lehetővé tevő infrastruktúra kell hogy jellemezze.
Van egy másik sajátossága is a hazai infrastruktúrafejlesztési gyakorlatnak, amely sem szociális, sem környezeti szempontból nem kedvező. A köztudatban az él, hogy fejlődésünk előrehaladtával az ország teljes területén mindenütt azonos, szinte gombnyomásra működő, infrastruktúra fog kiépülni. Ezt támasztják alá, igaz, nagyon groteszk módon az elmúlt tíz év fejlesztései. Vízbázisvédelem ürügyén, esetenként a szabályozásra hivatkozva térségi szennyvíztisztító telepeket építettek, amelyek ma alacsony hatásfokkal, néha egyáltalán nem működnek, mert nem a helyi sajátosságokhoz és a terület jövedelemtermelő képességéhez választották a technológiát. Előfordul, hogy az önkormányzat szemet húny afölött, hogy a szegényebbek nem kötnek rá a költséges csatornára. Ez lenne az emberségesség?
Hasonlóan elhibázott volt a már említett gázprogram, még akkor is, ha a gázzal fűtés kétségtelenül az egyik legkényelmesebb megoldás a családok számára.
Az ésszerűtlen, költséges fejlesztések hátterében a közműtulajdonosok, illetve a szolgáltatók érdekei állnak. A lakosság és az önkormányzatok készpénzzel és esetenként munkával is támogatták a magántulajdonban álló infrastruktúra fejlesztését, és utána ismét csak a lakosság fizeti meg folyamatosan a drága üzemeltetési költségeket. Olyan közműtársulásokat kellene létrehozni, amelyekben az ingatlantulajdonosok — a pénzükért — részvényt és beleszólási jogot szerezhetnek a technológiai kiválasztásába és az üzemeltetésbe. Erre számos sikeres példát lehet találni az Európai Unió gyakorlatában.
B.E.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.