kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Gyorsan nő a német ökoadó-bevétel

Rendkívül jövedelmezőnek bizonyult Németországnak az ökoadó, melyet idén január elsején negyedszerre emeltek. A szabadelvű FDP képviselői által a parlamentben feltett kérdésre válaszul a kormány képviselője kifejtette, hogy az ökoadókból 2003-ban várható bevétel 18,8 milliárd euró, ami 28 százalékkal több, mint a 2002-ben befolyt 14,6 milliárdos összeg.
A kormány nem elég, hogy végrehajtotta a tervezett ökoadó-emeléseket, hanem az ipar és a nagy energiafelhasználók adókedvezményét is csökkentette. Ez utóbbi 2003-ban 1,9 milliárd eurót hozhat a konyhára, ami majdnem kétötöde az éves bevételnövekedésnek.
A kifejezetten farmerekre vonatkozó kérdésre válaszolva a kormány szóvivője azt válaszolta, hogy a mezőgazdaságnak ebből adódóan 40 millió euró többletköltsége lesz, amit azonban majdnem kiegyenlít a 36 milliós megtakarítás a nyugdíjbiztosítási befizetéseken.
A Németországban 1999 áprilisában bevezetett ökoadó egyik fő célja, hogy az energiaadó bevételéből finanszírozza a nyugdíjbiztosítás egy részét. Ebből a szempontból még csak részsikerek vannak. Az adók segítségével csökkenteni lehetett a nyugdíjjárulék mértékét, de az 1999-es 20,3 százalékról mindössze 19,5 százalékra. Az ökoadó alóli mentességek szigorítása révén szerzett többletbevétel nagy részét az általános kiadások fedezésére tartják meg, mivel a kormányzat egyik legfőbb feladata az államháztartási hiány lefaragása.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.