kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Válogatás a Környezeti Tanácsadó Irodánk ügyei közül

Egy kritikus levél és a válasz...
„Beleolvastam több elképzelésükbe a közlekedés fejlesztését illetően. Egy valami vált számomra nyilvánvalóvá: fogalmuk sincs róla. Bármennyire akarják fejleszteni a tömegközlekedést, az emberek elfordulnak tőle. Az emberek minél gyorsabban akarnak közlekedni, helyet változtatni, és ez csak gépkocsival oldható meg." F. A.
Tisztelt F. A.!
Jelenleg Budapesten az utazások 60 százalékát bonyolítja le a tömegközlekedés, 40 százalékát a személygépkocsik (az egyéb közlekedési módokat nem számítva). Ennek ellenére mindennaposak a dugók, egyre nehezebb közlekedni. Ha még többen szállnának át a tömegközlekedésről személyautóba, akkor teljesen ellehetetlenülne a főváros közlekedése.
Ezért ha Ön továbbra is szeretne autózni, kérjük, támogassa a jobb tömegközlekedésért folytatott munkánkat!
Üdvözlettel,
a Levegő Munkacsoport
Forgácslap-égetők
Az utóbbi időben többen fordultak hozzánk olyan panasszal, hogy faforgács-lapot, laminált falemezt éget a szomszéd vagy valamilyen cég. Lássuk, mit is okoz ez, azon túl, hogy ez a tevékenység a 21/2001-es kormányrendelet értelmében tilos:
Műgyanta égetésekor aldehidek, ketonok, fenolok, poliaromás szénhidrogének keletkeznek. Halogén és nitrogén tartalmú gyanták esetén még rosszabb a helyzet, mert dioxin is jut a levegőbe a cián mellett. A szimpla fejfájás mellett rákkeltő hatása sem elhanyagolható. Ez természetesen magára az égető személyre is igaz.
Aszfalthulladék-lerakat
Budapest harmadik kerületében, a Pacsirtamező utca 7—9. alatt valaki illegálisan aszfaltot tárolt és őrölt. A Környezetvédelmi Felügyelőség levelünk nyomán megvizsgálta a helyszínt, és kiderült, hogy a Hungária Kábelkom Kft. távközlési kábelfektetési munkák miatt tárolt ideiglenesen a helyszínen aszfalttörmeléket, ezt azonban időközben elszállították. A felügyelőség megtiltotta a további tárolást.

Lenkei Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.