kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Európai Autómentes Nap a Mobilitási Héten Budapesten


Szeptember 21-én, vasárnap, az Andrássy úton jó volt gyalogosnak lenni. Lehetett sétálni, beszélgetni, emberi erővel hajtott, válogatott járműveken közlekedni. A Nagymező utca környékén sok civil szervezet mutatkozott be, nem csak a zöldek. Volt idő beszélgetni a járókelőkkel, amíg a gyerekek a játszóházban tevékenykedtek, a szülők szakemberek tanácsát kérhették a mindennapi környezetvédelem problémáiról ugyanúgy, mint a globális kérdésekről.

A szervezők tudják ugyan, hogy Budapest főpolgármestere idén sem írta alá az Európai Kartát, Budapest tehát hivatalosan nem vesz részt az 1500-nál több várost érintő eseményben, rendezvény mégis van. A látogatókat kevéssé érdekli, hogy ez nem szabályos Autómentes Nap, a lényeg mégis megvalósult: este hatig szünetelt a forgalom az Andrássy út teljes hosszában. A terézvárosi rendezvény helyszínén, a Köröndtől a Hősök teréig még tovább, egészen éjfélig autómentes volt az úttest. Szerencsére az időjárás is kedvező volt, így hatalmas tömeg hömpölygött az úton. A programok általában tetszést arattak, kivéve az utolsó zenekart, melynek hangereje a látogatók jó részének ellenérzését váltotta ki. A fiatalok egy része viszont folytatást követelt, melyet más együttesekkel ugyan, de az Erzsébet téri Gödör Klubban meg is kapott.

Magyarországon idén 48 település rendezett Európai Autómentes Napot, köztük számos budapesti kerület is.
A Mobilitási Hét első eseménye még 16-án egy verseny volt, melynek eredménye, hogy a kötöttpályás közösségi közlekedés városi körülmények között verhetetlen, előre borítékolható volt. Nem is csoda, hogy nemcsak Csillag István, hanem Demszky Gábor is vonaton érkezett Rákosligetről a Keletibe. Nem sokkal utánuk megérkeztek a kerékpárosok, majd a motoros, aztán Baumgartner Zsolt egy személyautóval és legvégül Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter. A miniszterasszony még a buszmegállóban állt a buszt várva, amikor a vonat már félúton volt. A másik buszra átszállni nem lehet közvetlenül, csak némi séta után, természetesen erre is várni kell, éppúgy, mint a metróra, ahonnan végül megintcsak gyalogolva jut el a miniszter-asszony a célig. Az egész út majdnem négyszer annyi ideig tartott, mintha mindezt vonattal próbálta volna megtenni. Baumgartner Zsolt is csak annyival érkezett előbb, mint amennyivel az autóparkoló közelebb van, mint a metrókijárat, ezzel is bemutatva, hogy a tiszta eljutási időket figyelembe véve ma Budapesten (és számtalan nagyvárosban) autózni a leggazdaságtalanabb. Természetesen tudjuk, hogy sajnos nem járnak olyan sűrűn a vonatok, hogy ezt a kísérletet a nap bármely szakában el lehessen végezni és azt is tudjuk, hogy sok olyan része van a városnak, ahonnan körülményes elérni a vasútállomást.

A Mobilitási Hét fontos eseménye volt szeptember 20-án szombaton az ÉLŐ UTCÁK NAPJA rendezvény, melyet a Levegő Munkacsoport szervezett. Köszönjük Belváros-Lipótváros Önkormányzatának és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak a rendezvény támogatását!

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.