kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Égen és földön

Azt mondják, Budaörsön már generációk óta használják a sportrepülőteret, hogy ebben a térségben hagyománya van a repülésnek, és nem lenne helyes, ha a beépítettségre hivatkozva megnyirbálnánk a sportrepülősök szabadságát.
Égen és földön... Kinek ez jut, kinek az. De ha választhatnám, vajon szívesen repülnék-e mondjuk egy motoros sárkányrepülővel egy üdülőterület fölött, ha tudom, hogy az ott tartózkodókat cifra káromkodásra serkentem ezzel, és elrontom vele a vasárnap délutánjukat? Nem hinném.
Azt mondják, egy dugóhúzókat gyártó kisrepülőgép vagy egy motoros sárkányrepülő hangereje jóval a határérték alatt van. És mégis égnek áll tőle a hobbikertjében szorgoskodók és kirándulók összes idegszála, ha megjelenik egy. Mi ennek az oka?
Talán csak annyi: nem oda való. A városi léttel együtt elfogadtunk egy bizonyos zajterhelést, a természetben viszont, ahol az alapzajt legfeljebb a rigók szolgáltatják, fület és jó érzést sért a levegőben röpködő műszárnyas. Kizökkent minket abból az elengedettebb állapotból, amit a természet hangjainak köszönhetünk.
Manapság divatos szó lett a wellness, amit ha lefordítanánk magyarra, arról szólna, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt egyre többen tűzik ki maguk elé célként, de megvalósításához nagyon sok mindenre szükség van. Például csendre és megnyugtató hangokra is.
Hogy miért nem leszünk idegesek a békabrekegéstől, akármilyen hangos is, és miért zavar minket a repülőgép zaja? Ez valószínűleg már évezredek óta így van belénk kódolva. Az egészségi határértékek viszont ezt nem veszik figyelembe, sem pedig az egyes emberek egyéni érzékenységét. (Ráadásul a jelenleg hatályos határértékek betartása sem biztosítja a nyugodt pihenés feltételeit, hiszen azok ennél jóval magasabban vannak megállapítva.)
Talán ki kéne találni a béka- vagy madárhangú repülőgépeket... Vagy a lakókra figyelemmel lévő sportrepülőgép-használatot?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.