kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Autómentes nap Brüsszelben


Amikor kollégám mesélte, hogy tavaly szeptember 22-én egész Brüsszelt lezárták a forgalom elől, hitetlenkedve csóváltam a fejem. Autómentes napot tartani egy egymillió lakosú főváros egész területén? Az teljesen lehetetlen! Ráadásul Brüsszelben, ahol az emberek túlnyomó része autóval közlekedik, és ahol a politikai élet – talán a különleges belga viszonyok miatt – még az átlagosnál is óvatosabb, konzervatívabb? Nagyon meglepett a hír. Idén ezért kíváncsian és izgatottan vártam ezt az autómentes vasárnapot, mert úgy adódott, hogy személyesen is ott lehetek.
Idén szeptember 21-én reggel 9-órától az „EU fővárosának” lakói kéken ragyogó égre, tiszta levegőre és pihentető csendre – forgalommentes napra ébredtek!
Hetekkel az esemény előtt elterveztem, hogy bebarangolom biciklivel a várost. Hiszen mikor adódik még ilyen lehetőség, amikor az ember szabadon kerékpározhat, amerre akar? Az is érdekelt, milyen lehet végighaladni a széles sugárutakon úgy, hogy ott három üres sáv áll az ember rendelkezésére, nyugodtan kerekezni a hatalmas, fákkal övezett hosszú körutakon („normális” esetben még a legvakmerőbb kerékpárosok sem nagyon merészkednek ilyen helyekre). Szóval rendkívülinek ígérkezett ez a nap.
Hát igen, az ember tervez... Senki ne vessen meg, de a programból nem lett semmi, mert eltűnt a biciklim zárának kulcsa... (ilyen is van). Így hát, óriási csalódással, de az autómentes főváros iránti töretlen kíváncsisággal, busszal és gyalog indultam felfedezőútra.

Délután kettő körül a Couronne sugárúton már szép számmal kerékpároztak az emberek, a belváros felé közeledve azonban szabályos biciklis- és gyalogos csoportulásokat lehetett látni. Hihetetlen látványt nyújtanak a felszabadult belvárosi körút aszfaltján kerékpározók, a babakocsit toló mamák, a görkorcsolyázók. A város szívében aztán, a Place Royale-tól a Grand’ Place környékéig a hangulat népünnepély jellegű: családok, turisták, idősek, fiatalok csoportjai sétálnak, vagy tolják maguk előtt kerékpárjukat – itt már szűkebb a hely. Az emberek mosolygósak, felszabadultak. A szélesebb utakon, mint az Anspach körút, rengeteg biciklis halad, láthatóan élvezve az alkalmat. Mivel a brüsszeli Épített Örökség Napjai (Journées du Patrimoine) e hétvégére esnek – az idén a „Kereskedelem” a téma –, sok kereskedelmi székház, szálloda, régi üzletház nyitotta meg kapuit. A múzeumok előtt is kígyózó sorokat látni. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat járatai ingyenesek, de a hétköznapi menetrend ellenére nehezen birkóznak meg a tömeggel. A vendéglátóiparnak és a kereskedőknek sem lehet okuk panaszra: a kávéházak teraszai telt házat mutatnak, csakúgy, mint az alkalomra nyitva tartó üzletek.
A külső kerületek utcái csendesebbek, de a sugárutakat ott is szép számban használják a kerékpárosok. A buszon aztán (kicsit késve) olvasom, hogy számos kerület hirdetett programot: pikniket, játékos rendezvényeket, városnéző sétát.

Estefelé az egyetemi negyed egyik vendéglője teraszán pihenem ki a nap fáradalmait. Nagyon kellemes itt üldögélni, az emberek ráérősen beszélgetnek: mintha mindenki nyaralna, a hangulat békés és meghitt. Aztán egyszerre csak megváltozik minden. 19 óra 7 perc. Mi történt? Nem tudni hogyan, az utca varázsütésre telt meg zúgó gépkocsikkal. A nyugalom egy pillanat alatt lett oda. Nézem a forgalmat, csodálkozom, hogy az autótilalom leteltével rögtön visszatért a régi kerékvágás: a mindent elfedő motorzaj, a benzingőz, a rohanás... Furcsa érzés. Egy autós már türelmetlenül dudál egy kisgyermekét szállító kerékpárosra. Valóban, mit is keres amaz az úton?!? Hiszen befejeződött az autómentes nap, az ő ideje lejárt! Úgy látszik, a rendezvény látványos sikere ellenére szép számmal várták türelmetlenül kocsijukban, hogy beindíthassák a motort... Azonban Brüsszel négy évtizednyi „mindent az autónak” politikája után talán nem is várhatunk mást. A csoda az, hogy ez a nap eljöhetett. És, hogy úgy tűnik, a lélektelen motorizációs „fejlesztések” évtizedei után a döntéshozók fejében is egyre inkább érik a gondolat, hogy a várost végre vissza kéne adni azoknak, akiké: az embereknek.
Ui: A nap óriási sikere miatt a brüsszeli közlekedési miniszter, Jos Chabert másnap bejelentette, hogy 2004-ben megismétlik az autómentes napot.
Madarassy JuditJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.