kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bírósági döntés a jobb európai tömegközlekedésért

Az Európai Bíróság úgy döntött, hogy a kormányok támogathatják a tömegközlekedést anélkül, hogy megszegnék az EU versenytörvényeit, feltéve, hogy a támogatás világosan meghatározott közszolgáltatási kötelezettségekre vonatkozik.
Előzmények
Németországban 1990-ben az Altmark Trans vállalat engedélyeket és anyagi támogatást kapott a magdeburgi hatóságoktól Stendal körzetében autóbusz-járatokra. 1994-ben a német hatóságok megújították az Altmark Trans engedélyeit, ugyanakkor visszautasították a Nahverkehrsgesellschaft Altmark engedélykérelmeit.
Ez utóbbi bíróságra vitte az ügyet, mondván, hogy az Altmark Trans nem életképes, mert köztámogatás nélkül nem maradhatott volna fenn, így az engedélyek törvénytelenek. Az ügy az Európai Bírósághoz került.
A bíróság ítélete
A bírósági döntés szerint az illetékes hatóságok támogathatnak anyagilag egy vállalatot, hogy segítsék azt megfelelni a közszolgáltatási követelményeknek, és ez nem jelent törvényellenes állami támogatást, amennyiben négy feltétel teljesül:
  • A kedvezményezettnek világosan meghatározott közszolgáltatási kötelezettségeinek kell lennie.
  • A támogatás kiszámolásának módját objektív, átlátható módon és előre kell megállapítani.
  • A támogatás nem lehet nagyobb, mint a fedezendő költségek, megengedve ugyanakkor egy méltányos nyereséget.
  • Ha a vállalatot nem közbeszerzési eljárással választják ki, a támogatás szintjét a hasonló jellegű vállalatok által viselt költség alapján kell megbecsülni.
A nemzeti bíróságok feladata lesz majd alkalmazni ezt a határozatot, az esetek egyedi elbírálása alapján.
Elemzés
Ez a bonyolult döntés törvényes alapot szolgáltat a tömegközlekedés anyagi támogatásához. Néhány eddig megengedett támogatási lehetőség elvész, ugyanakkor biztosított a közpénzek hatékony felhasználása. A döntés továbbá lehetőséget nyújt a helyi hatóságoknak, hogy előmozdítsák a tömegközlekedés környezetvédelmi és szolgáltatási színvonalának emelését. Legjobban közbeszerzési eljárás alkalmazásával lehet megfelelni a bírósági ítélet követelményeinek. Jelenleg néhány európai ország nyitott piaccal rendelkezik, míg mások, mint például Németország, nem. Az Európai Bizottság javaslatot tett a tömegközlekedés piacának megnyitására a versenypályázatok felé. A Bíróság ítélete felgyorsíthatja e javaslat útját a törvényhozási eljárásban.

(Forrás: VCD, T&E, ICELI Brüsszel, 2003. július 31.)


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.