kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Svédország törekvő zöld adóreformja


2000 tavaszán a pénzügypolitika kialakításakor a svéd kormány célul tűzte ki, hogy 2001 és 2010 között 30 milliárd svéd korona adóbevételt átcsoportosít, mégpedig csökkenti az élőmunka terheit és növeli a környezetvédelmi adókat.
Svédországon nem mutatkoznak a nemzetközi gazdasági hanyatlás jelei. Magas a foglalkoztatási ráta (77,7 százalék), alacsony a munkanélküliség, az ország „kasszájában” többlet van, a 2003-ra tervezett 1,4 százalékos GDP (bruttó hazai termék) -növekedés biztosítottnak látszik, az előirányzott gazdasági tervszámokat az ország teljesíteni tudja. Svédország tárt karokkal várja tehát, hogy 2004 végéig a nemzetközi gazdaság fordulatot vegyen. Ugyanakkor továbbra is kiemelten kezelik a környezetvédelem ügyét.
A 2004. évi költségvetési tervből kitűnik, hogy alkotói a növekedésbe, a jólétbe és munkahelyekbe való beruházást tűzték ki célul. A svéd adópolitika a következő négy területre összpontosít: globalizáció, kisvállalkozások, környezetvédelmi adóreform, illetve az adócsalás elleni küzdelem.
A svéd környezetvédelmi adóreform a következő intézkedéseket tartalmazza 2004-re:
  • 2 milliárd korona (221 millió euró) adót csoportosítanak át gazdaságilag „jó dolgokról” a környezetkárosító tevékenységekre, illetve termékekre. Ezzel teljesítik a 2000-ben megkezdett és 2010-ig tartó 30 milliárd korona adóbevétel-átcsoportosítás egyharmadát, azaz 10 milliárd koronát.
  • A zöld adó megemelésének fő célpontja az energia. A háztartásokra és a szolgáltatóiparra kivetett svéd szén-dioxid-adó jelentős mértékben, 18 százalékkal emelkedik.
  • Az ugyanezen csoport által fizetett villamosenergiaadó kilowattóránként 0,01 koronával növekszik.
  • Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei által tavasszal elfogadott közös energiaadó-tervezetének svédországi támogatói kivívták az ipar által felhasznált villamosenergia adómentességének eltörlését. 2004. július 1-jétől ugyanis az említett jövőbeni európai energiaadóról szóló direktívában meghatározott legalacsonyabb adómértéket, kilowattóránként 0,005 koronát vetnek ki a feldolgozóiparra. Ugyanakkor hosszú távú megállapodást kötnek az energiaigényes iparágakkal.
  • A gázolaj adóját 0,10 koronával emelik literenként.
  • A növényvédő szerek adója 10 koronára növekszik a hatóanyag minden kilogrammja után.
  • A bio-üzemanyagok használata mentesül a jövedéki adó alól, továbbá nem kell fizetni sem szén-dioxid-adót, sem energiaadót azon energiafelhasználások után, amelyek nem járnak szén-dioxid-kibocsátással.
  • A környezetvédelmi adók emelésének ellentételezéseként fejenként 200 koronával csökkentik a társadalombiztosítási befizetések kötelezettségét, és 0,12 százalékkal, összesen 640 millió koronával a személyi jövedelemadót.
A zöld adókon kívül a költségvetés tartalmaz egyéb környezetvédelmi intézkedéseket is. Ilyen például a „környezeti szempontú gazdaságfejlesztés” érdekében felállítandó központ a svéd gazdaságfejlesztési ügynökség keretében. Sor kerül azokra a korábban bejelentett adóváltoztatásokra is, amelyek a hőerőműveket ösztönzik nagyobb energiahatékonyságra. A kormány ezen felül még idén ősszel javaslatot tesz a környezetvédelmi beruházások adójának mérséklésére. Növekszik a környezet védelmére – főként a biodiverzitás és az élőhelyek megőrzésére – költött pénzösszeg is.

(Forrás: Svéd Pénzügyminisztérium (http://finans.regeringen.se/inenglish/index.html))
Tanyi Anita


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.