kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nulláról indulva
Hol legyen az új kutatóközpont?

Az Egyesült Államoknak sok milliárd dollár bevételt hoznak évente az ott tanuló külföldi diákok. A felsőoktatási intézmények versengenek egymással, melyikük tud több diákot magához csábítani jó hírével, piacképes tananyagával és felszereltségével.
Ma már nálunk sem jelentéktelenek a külföldi diákokkal érkező összegek. Úgy tűnik, a magyar felsőoktatásnak még mindig jó híre van világszerte. A közepes fejlettségünkből és nyelvünkből eleve adódó hátrányokat azonban nem igyekszünk hosszú távú fejlesztési stratégiával ellensúlyozni, és a majdhogynem ölünkbe hulló lehetőségeket sem használjuk ki.
Érthetetlen például, hogy a Zsámbéki medencébe álmodott kelet-európai szilikonvölgy projekt hallatán miért nem jelentkeztek a vidéki egyetemi városok a Talentis Programirodánál. Szépen fejlődő városaink egymás után alakítják át főiskoláikat egyetemekké. Hogyan tudnak majd „papír” helyett korszerű tudást is adni jelentős fejlesztések nélkül?
Végre van egy olyan projekt, amely magas színvonalú kutatóbázis megteremtéséről szól. Csábító alternatívák, differenciált támogatási feltételek hiányában a beruházók nyilván a legkényelmesebb megoldást, az elegáns és ugyanakkor még mindig versenyképes árú budai agglomerációs területet nézték ki maguknak. Megértem, hogy ezzel a kockázatukat igyekeznek a lehető legkisebbre csökkenteni. Még ha a kutatóbázis nem is váltaná be a hozzáfűzött reményeket, a kiépített infrastruktúrával a lakóparkok, a sport- és szabadidő-létesítmények garantáltan jó üzleti hasznot fognak hozni a fejlesztőknek. Mi viszont biztosan szegényebbek leszünk sok ezer hektár zöldterülettel és a terjeszkedés közismerten káros következményeivel. Eközben azonban semmi garancia nincs arra, hogy a projekt, amely érthető módon jelentős közpénzek felhasználására törekszik, a patinás társintézmények és igen összetett humán infrastruktúra nélküli zöldmezőben versenyképes lesz a világ hasonló, ám sokkal több tőkével rendelkező intézményeivel szemben.
Évtizedek óta halmozzuk a lemaradásainkat a felsőoktatás, illetve a kutatás-fejlesztés finanszírozása terén. Jelenleg az egy főre jutó K+F összege egyhatoda az Európai Unió átlagának. Ezen belül az üzleti szféra szerepvállalása különösen alacsony. Próbálta-e a főváros ajánlani az átmeneti zónában levő, fejlesztésre szánt rozsdaterületeit, amelyek most is rendelkeznek a Zsámbéki medencéből, és általában minden zöldmezőből hiányzó műszaki és humán infrastruktúrával? A környéken működő multinacionális vállalatok szomszédságában is helyet lehetne keresni a projektnek, hogy közös érdekből azok is beszálljanak a finanszírozásba.
Nem kellene az önkormányzatok, minisztériumok és egyetemek munkatársait lobbi-iskolába küldeni, hogy a fejlesztés a meglevő kapacitásokra támaszkodva, egymás hatékonyságát erősítve valósulhasson meg?

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.