kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Merénylet a Zsámbéki-medence ellen

Egy nagy kiterjedésű zöldmezős beruházás a Zsámbéki-medencében rontaná az emberek egészségügyi és életkörülményeit, és megpecsételné növények és állatok sorsát. Az üzlet alapja egy spekulációra épített állami földcsere.

Megállapodást írt alá Kenyeres Sándor, a Talentis programiroda, Magyar Bálint oktatási miniszter és Vizi E. Szilveszter, a MTA elnöke egy húszéves programról, melynek keretében épülne a szilícium-völgynek nevezett egyetemi város 5000 hektáron. Az oktatási épületeken kívül kollégiumok, laborok, lovasklub, golfpálya, úthálózat kiépítése, közművesítés, csatornázás és egyéb üzleti létesítmények miatt irtanák ki ezt a nagy kiterjedésű zöldterületet. Ezért a földterületért, melyből 4000 hektár állami tulajdonban van, az elmúlt években spekulációs céllal felvásárolt hasonló méretű természetvédelmi területeket adnának cserébe az államnak. A maradék 1000 hektárból kb. 300 hektár van a Talentis programiroda kezében, a többi 700 hektárt a magántulajdonosoktól készülnek felvásárolni.
A természetvédelmi területek megszerzése fontos állami feladat, de ennek érdekében nem szabad máshol feláldozni a növény- és állatvilágot. Reméljük, hogy az érintett vezetőknek nem érdeke, és ezért nem hagyják, hogy kijátsszák a jogszabályokat, mert a környezet- és természetvédelmi törvény alapján ez a vállalkozás nem jöhet létre.
A Zsámbéki-medence Pest megyében, a fővárostól északnyugatra, a Gerecse, a Pilis és a Budai hegyek ellaposodó nyúlványai között terül el. (Érintett települések: Zsámbék, Tök, Páty, Biatorbágy, Bicske, Mány, Szomor, Herceghalom, Budajenő, Telki, Tinnye, Etyek, Csabdi.) Hazánk egyik legszebb földrajzi fekvésű területe. Termékeny, lapályos vidék, melyet az oldalt húzódó erdős-sziklás hegyek tövében kisebb községek szegélyeznek. A környező hegyoldalakon, réteken változatos a növényvilág. A patakvölgyekben kiterjedt vizenyős rétek vannak. Gyakori itt az őz, a nyúl, a pézsmapocok, az ürge és a hörcsög is. A medence több védett és fokozottan védett madár élőhelye. Van itt fülemüle, gólya, haris, fürj, sármány, vízi csibék, parlagi, réti, törpe, békászó sas, kerecsensólyom, kígyászölyv, és vonuláskor a parti madarak is gazdagítják a térséget.
A beépítés megpecsételné a sorsát 5000 hektár zöldterületnek, rontva ezzel az itt lakók egészségügyi- és életkörülményeit is. Kérjük a lakosságot, hogy tiltakozzanak a helyi önkormányzatoknál!
Fehér SándorJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.