kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Romlás helyett javuljon a tömegközlekedés!

A jövő évi költségvetéssel összefüggő törvényjavaslatok a tömegközlekedés színvonalának jelentős csökkentését és a viteldíjak számottevő növekedését vetítik előre. Emelkedik az áfa mértéke, csökken a fogyasztói árkiegészítés, és elmarad a tervezett normatív támogatás is.
A tervezet minden állampolgár érdekét jelentős mértékben sérti. Nemcsak a fiatalokét, nyugdíjasokét és a munkába járók százezreiét, akiknek nincs választási lehetőségük az utazásra. A drágítás, a járatritkítások a személygépkocsik még gyakoribb használatára ösztönöznek, és fokozzák az amúgy is egyre növekvő káoszt a közutakon. Nem menekülnek meg a forgalomnövekedés hatásától azok sem, akik nem utaznak, mert a környezet fokozott szennyezése az ő egészségüket is rontani fogja.
A tervezett intézkedések ellentmondanak a kormány programjának és kötelezettségvállalásainak is.
Az egyre javuló és a jövedelmekkel arányos tömegközlekedés a társadalmi esélyegyenlőség, a környezet védelme és településeink működése szempontjából egyaránt alapvető kívánalom. Meglévő tömegközlekedésünk megőrzése és lépésről-lépésre javítása reális ráfordításokkal elérhető.
Legalább ezen a területen jobb helyzetben lehetnénk, mint az Európai Unió jelenlegi tagállamai, amelyek óriási áldozatokkal építik fel színvonalas tömegközlekedésüket, mivel rájöttek, hogy nincs jobb megoldás a városi mobilitás fenntartására.
Mindezen okok miatt elvárjuk, hogy a kormány és az országgyűlés ne hozzon olyan intézkedést, amely hátrányosan hat a tömegközlekedésre, éppen ellenkezőleg: biztosítson forrásokat az egyre magasabb színvonalú közösségi közlekedés megteremtéséhez.
Budapest, 2003. október 7.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.