kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Óriási siker
Legfelsőbb Bíróság: A civil szervezetek ügyféli joga megkérdőjelezhetetlen

„A környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek minden olyan államigazgatási döntést megtámadhatnak bíróság előtt, amelyben bizonyítani tudják az ügy környezetvédelmi vonatkozását.” Az MTI jelentése szerint ezt nyilatkozta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke, az LB legutóbbi jogegységi döntésének ismertetésekor Budapesten, 2004. január 28-án. „A határozat a magyar szabályozás mellett tekintettel van az EU környezetvédelmi elveire is, melyek szorgalmazzák a lakosság részvételének biztosítását a környezetvédelemmel kapcsolatos hatósági ügyekben” – tette hozzá Lomnici Zoltán, aki közigazgatási bíróként a jogegységi tanácsnak is elnöke volt. A főbíró rámutatott: a környezetvédelemmel foglalkozó bejegyzett szervezeteknek mindazokban az államigazgatási eljárásokban keresetindítási joga van, melyekben a környezetvédelmi hatóság szakhatósági állásfoglalás beszerzését írta elő. A jogegységi tanács értelmezése szerint a civil szervezet nemcsak a környezetvédelmi hatóság eljárásában léphet fel ügyfélként, hanem például egy nagyberuházás megkezdése előtt is, ha az építési engedélyezés során környezetvédelmi érdekek merülnek fel.
A jogegységi döntés óriási siker a környezet- és természetvédelmi civil szervezetek számára. A Levegő Munkacsoport és más civil szervezetek eddigi tapasztalatai szerint ugyanis a bíróságok és egyéb államigazgatási szervek rendszeresen megkérdőjelezték a civil szervezetek ügyféli jogosultságát. Rengeteg idő ment el azzal, hogy a szervezetek ezt a jogosultságukat igyekeztek bizonyítani – igencsak váltakozó eredménnyel. Például a bíróságok számos alkalommal már eleve elutasították a civil szervezetek keresetét azzal az indokkal, hogy nincs joguk pert indítani. Az LB mostani döntésével csökken az állampolgárok rendkívüli kiszolgáltatottsága a hatalmas pénzügyi és politikai befolyással rendelkező beruházókkal szemben, akik sokszor nemzetgazdasági szempontból is káros beruházásokat erőszakolnak keresztül. Ugyanakkor további lépésekre van szükség: erősíteni kell a civil szervezetek szakmai és anyagi hátterét, és széles körű felvilágosítással kell ismertetni a lakossággal, hogy e szervezetek milyen jogokkal rendelkeznek. Ezek hiányában ugyanis hiába van meg a jogi lehetőség a perindításra, igen kevesen tudnak majd élni vele.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.