kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kiskun-sivatag?

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy valami nincs rendben az időjárásunkkal. Szokatlanul forró nyarak, túl hirtelen bekövetkező hőmérséklet-változások... A nemzetközi szaksajtó ömleszti híreit a globális felmelegedésről, a mi meteorológusaink viszont továbbra is kétkedő álláspontot vallanak. Mindenesetre, mint tudjuk, a tavaly nyáron katasztrofális volt a szárazság, és a valaha mediterránnak számító énekes kabóca vígan perregett a budai hegyekben...
Épp ideje hát, hogy felzárkózzunk azokhoz az országokhoz, ahol nem csupán a környezetvédő civil szervezetek próbálják felhívni a figyelmet a bajokra és az intézkedések halaszthatatlanságára.
Az 1992-es Riói konferencián három nemzetközi környezeti egyezmény nyert általános politikai támogatást: a Biológiai Sokféleség Egyezmény, melynek fő célja a biológiai sokféleség megőrzése; az Egyezmény a sivatagosodás és aszály elleni küzdelemről; és az Éghajlatváltozási Keretegyezmény, melynek célkitűzése az emberi tevékenységek során a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése oly módon, hogy jelenlétük ne érjen el a földi környezetre veszélyes mértéket. Ennek érdekében a fejlett és fejlődő országoknak a közös, de megkülönböztetett felelősség elve alapján kell mérsékelniük az éghajlatváltozást kiváltó tevékenységeiket.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.