kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Világkonferenciára készülődik a megújuló lobby

A német kancellár 2002-ben, Johannesburgban tett ígéretéhez híven, 2004 júniusában Bonnban megrendezésre kerül a „Megújulók 2004” elnevezésű konferencia. A Bonni Konferencia azért egyedülálló, mert számtalan különböző résztvevője lesz. A konferenciára készülő és egy részletes nyilatkozatot kibocsátó civil szervezetek felhívják a kormányokat és az egyéb kulcsfontosságú szereplőket, hogy a meglévő, nem fenntartható, fosszilis alapú energiatermelési rendszert felváltva tegyenek egyértelmű és határozott lépéseket az energiahatékonyság fokozása és a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű felhasználása felé. (A nyilatkozat teljes szövege, magyar nyelvű fordítása megtalálható a http://www.energiaklub.hu honlapon.)

A Johannesburgi Csúcstalálkozó nem hozott előrelépést a szegénység megszüntetése, a nemek közötti egyenlőség növelése, a tiszta és megfizethető energiaellátás mindenki számára történő biztosítása vagy a veszélyes éghajlatváltozás elkerülése tekintetében. Ez a kudarc emberek milliárdjait hagyta cserben. A Bonni Konferencia még egy esélyt kínál, hogy megfelelő energiaellátáshoz juttassa a nélkülözőket, és hogy elindítsa a világot a katasztrofális éghajlatváltozás elkerülésének útján. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani!
A nyilatkozat felhívja a hasonlóan gondolkodó országokat, hogy járjanak élen ezen az úton. A Johannesburgi Megújuló Energia Koalícióban (JREC) résztvevő országoknak a Bonni Konferencián példát kell mutatniuk a megújuló energiaforrások terén tett vállalásaik növelésével és a Johannesburgi Csúcstalálkozón tett vállalásaik teljesítésével. A Bonni Konferenciának sürgető üzenetnek kell lennie, ami jelzi, hogy számos ország komolyan teljesíteni kívánja a Millenniumi Fejlesztési Célokat, melyek a szegénység megszüntetését és a veszélyes éghajlatváltozás mértékének csökkentését célozzák meg, tiszta és megfizethető energiaellátás biztosításával. A nyilatkozat meghatározza az „új megújuló energiaforrások” kategóriáját, mely nem ragad le a megalomán vízerőművek és a hagyományos biomassza-források számtalan nem fenntartható használatának szintjén.
Lehetőleg minél több országnak új és ambíciózus vállalást kell tennie a nyilatkozatban, és nem szabad, hogy a csatlakozni nem kívánó országok ebben visszafogják őket. A nyilatkozat sok, az ilyen vállalásokhoz szükséges elemet sorol fel: a fosszilis és nukleáris energia támogatásainak megszüntetése, új törvények és rendelkezések meghozatala a megújuló energiaforrások támogatása érdekében, vagy a szigetüzemű (hálózaton kívüli) nem villamos energiát termelő egységek nagyobb mértékű támogatása. A nyilatkozat aláhúzza a megújuló energiaforrások hasznosításának gazdasági lehetőségeit. A kibocsátó szervezetek szorgalmazzák továbbá egy megfigyelő- és beszámolói rendszer kidolgozását, valamint egy konkrét utómunkálati folyamat elindítását.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Bonni Konferenciának nem csak a kormányok, hanem minden érintett fél vállalásait elő kell mozdítania. Minden résztvevőtől új vállalásokat várunk. Ide tartoznak olyan pénzügyi intézmények, melyeknek a fosszilis, nukleáris vagy nagy teljesítményű vízenergia-hasznosítást célzó beruházási támogatásaikat le kell építeniük és a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság támogatásával kell felváltaniuk. Továbbá olyan nem-kormányzati résztvevők is ide tartoznak, amelyek szerepe és tevékenysége kulcsfontosságú a fenntarthatóságra történő átállásban.
Kasza György
(Energia Klub)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.