kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Jelentős részsiker az M5-ös matricásítása

A Levegő Munkacsoport az elmúlt évek során folyamatosan küzdött az autópályadíjak csökkentéséért, illetve eltörléséért. Egyebek mellett számos levelet írtunk az illetékes minisztériumoknak, nyilatkoztunk a sajtónak, segítettünk a helyi lakosoknak tüntetések megszervezésében. Közös fellépésünk első jelentős eredménye, hogy az M5-ös autópályán 2004 márciusától jelentősen csökkenni fognak a díjak, mivel a kormány döntése alapján ott is a többi autópályán érvényes matricával lehet majd közlekedni.
Tevékenységünket többször is bírálták a velünk rokonszenvező szakemberek és környezetvédő aktivisták is. Miként szorgalmazhatjuk egy súlyosan környezetszennyező tevékenység (az autópályák használata) díjainak csökkentését? – szegezték nekünk a kérdést. Aki viszont csak egyszer is járt a fizetős autópályák (és különösen az M5-ös) menti településeken, és látta a rajtuk átdübörgő kamionáradatot, az valószínűleg fel sem tett volna ilyen kérdést. A Levegő Munkacsoport ugyanis a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a gyakorlatban is minden rendelkezésre álló eszközzel lépjen fel ott és akkor, ahol és amikor a lakosság egészsége és környezete komoly veszélybe kerül. Azonban elvi alapon sem védhető a jelenlegi rendszer: a díjak ugyanis arra ösztönzik a járművezetőket, hogy elkerüljék az autópályákat és a településeken keresztül hajtsanak, ahol sokkal nagyobb károkat okoznak, mintha a lakott területen kívül közlekednének. Tehát az az abszurd helyzet áll elő, hogy a szennyező ott fizet kevesebbet, ahol több kárt okoz!
Mindez nem jelenti azt, hogy a Levegő Munkacsoport támogatná az új autópályák építését. A települések tehermentesítése az átmenő forgalomtól ugyanis egyéb módon sokkal kisebb költséggel és jóval kevesebb környezetpusztítással is megvalósítható: a vasút, illetve a tömegközlekedés javításával, a belső városrészek forgalomcsillapításával, jobb közlekedésszervezéssel, megfelelő településpolitikával és a települést elkerülő viszonylag rövid útszakaszok megépítésével.
Kedves Lukács András!
Talán tárgyilagos az ember, ha azt állítja, hogy jelentős részsiker az M5-ös matricásítása. Ebben Nektek is részetek van, amit a helyi lakosság nevében nagyon köszönünk. Kérlek, ezt tolmácsold a tagságnak, különösen a tüntetéseken résztvevőknek! További jó munkát!
Dabas, 2004. január 8.
Üdvözlettel:
Gogolák Gábor
és az Összefogás Dabasért Egyesület

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.