kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kitiltották a nehéztehergépjárműveket

A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársa 2004. február 2-án tájékoztatta az Összefogás Dabasért Egyesület elnökét, hogy az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség másodfokon jóváhagyta a felügyelőség azon 2003. szeptemberi döntését, mely az 5-ös főút dabasi szakaszáról kitiltotta a nehéztehergépjárműveket.
Mint ismeretes, az egyesület 2003 tavaszán környezeti méréseket kért a Környezetvédelmi Felügyelőségtől. Ezek a levegőszennyezettség és zaj terén jelentős határérték-túllépést mutattak. Így került sor az elsőfokú kitiltó döntésre 2003. szeptember 30-án, amit a Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. (PEMÁK) megfellebbezett. Az Összefogás Dabasért Egyesület a másodfokú eljárásba ügyfélként kapcsolódott be, és kérte az elsőfokú döntés jóváhagyását. Szorgalmazta a környezetvédelmi, esélyegyenlőségi és (a sári iskolák érintettsége miatt) gyermekügyi miniszterek közbenjárását is, továbbá az emberi jogok országgyűlési biztosához is fordultak. Ez utóbbi OBH 4264/2003. számú, 2004. január 20-i jelentésében megállapította, hogy miután a matricás rendszer az M5-ösön csak lehetőség lesz és a nehéz tehergépjárművek változatlanul használhatják a párhuzamos és ingyenes főutat, „nem mellőzhető a jogi kényszer sem”.
Az emberi jogi biztos jelentésében leszögezi azt is, hogy kezdeményezi a dabasi képviselőtestületnél a nehéztehergépjárművek kitiltását, mert erre a 18/2003. számú GKM rendelet jogszabályi hátteret biztosít. Egyesületünk erre (a 70-es út menti települések és legutóbb Tata mintájára) a dabasi polgármestert 2003 nyara óta már több alkalommal kérte, amire eddig nem került sor. Az emberi jogi biztos indoklásában kiemeli az Alkotmány következő megállapítását: „A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.”
Dr. Gogolák Gábor
az Összefogás Dabasért Egyesület elnökeJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.