kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldek a vegyianyag-politikában

Brüsszelben és az Európai Unió régi és új tagországaiban, így hazánkban is tovább folytatódik a vita a döntéshozók, az ipar és a civil képviselők között a REACH-ről, az EU új vegyianyag rendelettervezetéről (lásd a Lélegzet 2004/1. számát!).
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace közös decemberi sajtótájékoztatójukat követően levelet írt Őri Istvánnak, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárnak, melyben kérték, hogy biztosítsa a környezetvédő civil szervezetek szakértőinek részvételét a magyar álláspontot kialakító bizottság munkájában. Azóta két munkabizottsági ülésen vettünk részt, melyeken szorgalmaztuk, hogy a vegyipar érdekei mellett az emberi egészség és a környezet megóvása is szempont legyen a magyar hivatalos állásfoglalásban.
Küzdünk azért, hogy minél több vegyi anyag kerüljön a REACH szabályozása alá, továbbá szeretnénk elérni, hogy a helyettesítés elve legyen kötelező: ne engedélyezzék azokat a veszélyes anyagokat, melyek esetében jobb alternatíva is elérhető. Ismertettük a problémát a magyar civil szervezetekkel, többek között a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) által szervezett képzés során. A REACH kampányunkban szorosan együttműködünk az Európai Környezetvédelmi Irodával (EEB) és a brüsszeli civil „kémiai munkacsoporttal”, melyben az EEB-n kívül a WWF, a Föld Barátai és a Greenpeace is közösen dolgozik egy szigorúbb vegyianyag-szabályozásért. A Környezet- és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján, amelyre idén márciusban Debrecenben kerül sor, más szervezetekkel közösen REACH-szekciót szervezünk, „Kémiai biztonság – környezet-egészségügy” címmel. A Greenpeace-szel együtt bemutatót és poszterkiállítást rendezünk, és a plenáris ülésen is foglalkozunk a témával. Február végéig megjelenik az MTVSZ-szel közös kiadványunk a vegyi anyagokról. A 2004 júniusában megrendezésre kerülő Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia egyik fő témája szintén a vegyianyag-politika lesz.

Simon Gergely


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.