kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

  • Az ENSZ Környezetvédelmi Szervezete (UNEP) szerint az óceánokat a „halálzónák”, azaz az oxigénmentes mélytengeri övezetek terjedése fenyegeti. Az elmúlt évtizedben az oxigénmentes övezetek száma megduplázódott. Ma már mintegy 150 halálzóna rejtőzik az óceánok mélyén, kiterjedésük eléri a 70 ezer négyzetkilométert. A halálzónák korábban főleg a Mexikói-öbölben voltak jellemzőek, ma már a Balti-tengerben, a Fekete-tengerben és az Adriai-tengerben is megfigyelhetőek. A zónák terjedésének fő oka, hogy a nitrogéntartalmú műtrágya, a szennyvíz és egyéb ipari hulladékok hatására burjánzanak a fitoplanktonok. Mikor ezek elpusztulnak és bomlani kezdenek, nagymennyiségű oxigént fogyasztanak el a vízből, veszélyeztetve ezzel a rákokat, a homárokat, a halakat és a kagylókat.
  • A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium azt javasolja, hogy terjesszék ki a hulladékhasznosítási és hulladék-újrafelhasználási követelményeket a különféle üzleti célú hirdetési anyagokra (például katalógusok, ismertetők).
  • Németország szeretné elérni, hogy a kamionforgalom hétvégi tilalmát terjesszék ki valamennyi 7,5 tonnánál nagyobb súlyú teherautóra az EU területén.
  • Drámai éghajlati változások zajlanak napjainkban az északi sarkvidéken. A globális felmelegedés folyamata kétszer-háromszor gyorsabb ütemű itt, mint a Föld más térségeiben – állítja Robert Corell, az északi sarkvidéki éghajlati hatások értékelésével foglalkozó munkacsoport vezetője. Alaszka egyes területei tízszer gyorsabban melegednek fel, mint a világátlag. 2100-ra a globális hőmérséklet átlagosan 1,4–5,8 Celsius-fokkal fog megemelkedni.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.