kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Töredelmes vallomást teszek...

Bármennyire is próbálom visszafogni, korlátozni magam, olykor-olykor megesik, hogy környezetileg káros dolgokat részesítek előnyben, mondhatni burkoltan támogatok.
Nyáron a nagy melegben hetente többször is előfordult, hogy eldobható műanyag palackos üdítőt vásároltam, mert csak ez volt a közelben. Olykor – csupán női kíváncsiságból – felviszek egy-egy postaládába gyűrt prospektust, hogy elámuljak a fogyasztói társadalom színes árukavalkádján. Ráadásul majdnem minden élelmiszer, háztartási cikk és ruha eldobható csomagolásban érkezik az otthonomba. Mégsem gyűjtöm szelektíve’ a hulladékot, mert a környékünkön még nem ácsorognak csúnya, ámde hasznos, sárga-zöld-kék műanyag kukák. És töredelmesen bevallom, hogy nem használok lebomló mosószereket, és olykor fújok a fenyő illatú légfrissítőből is egy keveset. Az energiaszektort azért gazdagítom, mert lakásom 80 éves nyílászárói alaposan megvetemedtek, és egy vagyon lenne a felújításuk. Bár szigetelésben és a nagyobb hézagok törölközővel való tömködésében már profi vagyok, a meleg mégis valahogy elillan a garzonomból. Ráadásul kémény híján se cirkót, se gázbojlert nem szereltethettem fel, így a fűtés és a meleg víz előállítása dupla energiát és pénzt emészt fel. Konvektorom pedig a budaiak orra alá pöfögi a nitrogén-oxidokat és a szén-dioxidot, így a globális felmelegedés is a lelkemen szárad. Sajnos a mosógépem sem energiatakarékos: 20 éves megörökölt Minimat, de a hűtőm már új!
Talán legnagyobb vétkem, hogy nem követelem hangos kiabálással a számlát nap mint nap, amikor a kiskereskedők elfelejtenek blokkot adni. Ezáltal még a fekete gazdaságot is támogatom? Ugye nem?!
Ellenben – hogy mentsem is magam – nem járok autóval, nem dohányzom, és mondhatni rendes adófizető polgár vagyok. Mégis több százezer forintra rúghat az az összeg, amit környezetileg káros dolgokra költök. Persze ez a pénz elenyésző azokhoz a milliárdos tételekhez képest, amelyekről a következő tanulmányok számolnak majd be. Ezek a környezetileg káros támogatások a legtöbb esetben a mi kárunkra segítenek egy-egy profitorientált vállalati szektornak, megkurtítva az állami bevételeket. Kollégáim és a felkért szakértők szerint ugyanis több ezer milliárd forinttal lehetne hazánk gazdagabb, ha az adók, járulékok szabályozásakor figyelembe vennék a kimutatott burkolt támogatásokat. Ennek az összegnek nagy része abból adódik, hogy igazságtalanul keveset fizet némely vállalat az általa felhasznált közvagyon értékéhez vagy az okozott környezetszennyezéshez képest.
Bár ez a számunk elmélyültebb olvasást igényel, remélem, élvezettel bogarásszák valamennyiünk okulására.

Varga Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.