kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Harc a szemétposta ellen
A francia kormány felszólította a lakosokat, hogy ragasszanak az ajtójukra cédulát, és írják rá, hogy visszautasítják a címzetlenül érkező ingyenes reklámanyagokat és postai küldeményeket. Serge Lepeltier francia környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy háztartás 40 kg szemétpostát kap évente. Ha egymillió lakásra kiragasztják az elutasító cédulát, azzal évi 40 ezer tonna papírt lehet megtakarítani. Az érintett szakszervezetek és ipartestületek kötelezték magukat a visszautasító cédulák tiszteletben tartására. A szemétposta elleni kampány része annak az év elején indított országos programnak, amely a hulladékkeletkezés megelőzését szolgálja Franciaországban.

Az iparnak is jó a szigorúság
Az Európai Bizottság vállalkozási igazgatósága cáfolja azt az uniós ipari körökben egyre gyakrabban hangoztatott érvet, miszerint a környezetvédelmi törvények hátrányosan befolyásolják az Unión kívüli versenytársakhoz viszonyított piaci helyzetüket. A Bizottság szakértői megvizsgálták azokat az állításokat, amelyek szerint az EU szabályozások kárára lehetnek az európai iparnak. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az állítások alaptalanok. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a levegőszennyezésre vonatkozó jogi szabályozás költségei a gyakorlatban általában kisebbek, mint amit elfogadásuk előtt jeleznek. A tanulmány példaképpen a gépjárművek szennyezőanyag-kibocsátására vonatkozó 1993-as EU-szabályozásokat említi. Az előrejelzések szerint a szabályozás következtében akár 20 százalékkal is drágulhattak volna az új autók, ezzel szemben azóta reálértékben 7 százalékkal csökkentek az árak.
Environment Daily

Szeretem Budapestet!
Megalakult a Szeretem Budapestet Mozgalom. Összefogni, hatni, tenni – így fogalmazták meg az új civil mozgalom alapítói a fő célkitűzéseket. A szervezet azokat a budapestieket egyesíti, akiknek elegük van városuk megosztottságából, szürkeségéből, koszosságából. Megelégelték a fejlesztések koncepciótlanságát, a fantáziátlanságát és szellemtelenségét, a közlekedési káoszt, a parkok rendezetlenségét. Az alapítók konkrét terveket vázoltak a fejlesztési elképzelésekről, a belváros nagy terekkel és parkokkal szabdalt összefüggő térségéről, a rakpartok és a folyó összekapcsolásáról. Részletesen a http://www.szeretembudapestet.hu honlapon olvashatnak a mozgalomról.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.