kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ezt is mi fizettük

Hazánkban még nem végeztek a mezőgazdaság külső költségeivel kapcsolatos átfogó vizsgálatot, csak becsülni lehet a keletkező károk mértékét és esetleges változását. Külső költségnek minősül valamennyi olyan költség, amelyet nem a használó fizet meg. Például a talajba bemosódó káros vegyi anyagok okozta környezetszennyezést és az ebből fakadó egészségkárosodást nem a gazda fizeti meg, hanem a társadalom egésze.
A rendszerváltást követően jelentősen csökkent a mezőgazdaságban alkalmazott kemikáliák használatának mértéke. Míg 1990-ben 675 ezer tonna műtrágya hatóanyagot juttattak ki, addig 1998-ban ennek felét, mindössze 328 ezer tonnát. Az utóbbi években azonban a mennyiségük ismét növekedésnek indult. A gazdasági szervezetek által művelt terület 95 százalékát kezelték gyomirtóval, 44 százalékát gombaölőszerrel, 35 százalékát rovarölőszerrel és 17 százalékát egyéb kémiai növényvédelmi anyaggal.
Külső költségek a mezőgazdaságban
(milliárd forint)

Forrás: KSH, University of Essex, www2.essex.ac.uk/ces/Research Programmes/Externalities/Externrealcostoffarming.htm alapján saját számítások


Az átlagosan egy hektár mezőgazdasági területre felhasznált műtrágya mennyiségében jelentősen elmaradunk a gazdaságilag legfejlettebb országoktól.
Az angliai essexi egyetem kutatói által 1996-ban készített tanulmány ismerteti az angol mezőgazdaság külső költségeit. Ezen számítás és a hazai statisztikai adatok alapján felbecsülhető a külső költségek nagysága Magyarországon. Az eredeti tanulmány szerint a külső költség a mezőgazdasági területeken több mint 150 angol font (50–60 ezer forint) hektáronként. Hazánkban a becslés alapján a mezőgazdasági tevékenység külső költsége hektáronként közel 45 ezer forint (az angol font árfolyamát 375 forintnak tekintve).
A magyar társadalmat a mezőgazdaság összességében legalább 250 milliárd forint külső költséggel terheli.
Pál JánosJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.