kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Savas-tenger

A térképen egyelőre hiába keressük ezt a földrajzi fogalmat, pedig hamarosan a Föld összes tengere viselheti a savas jelzőt. A 15 éve folyó kutatások szerint ugyanis az óceánok vize nyelte el annak a szén-dioxid mennyiségnek a felét, amit az emberiség az elmúlt két évszázad során bocsátott ki bolygónk légkörébe.
Földünk óceánjai önmaguk feláldozása árán igyekeznek elhárítani a globális felmelegedés katasztrófáját, miközben a vizük egyre savasabbá válik – állapították meg nemzetközi kutatók. Tanulmányuk arra figyelmeztet, hogy a folyamat tönkreteheti a korallzátonyokat, kipusztíthatja a mészhéjú állatokat és a planktonokat, amelyek valamennyi tengeri életforma alapjául szolgálnak.
Az amerikai kormány által megbízott kutatók riasztó hírei azt követően láttak napvilágot, hogy kiderült: az északi-tengeri madarak nyári költési idénye – vélhetően a globális felmelegedés következtében – katasztrofális kudarccal végződött. A tragédiát az okozta, hogy több száz mérfölddel északabbra húzódott a plankton-állomány a tenger vizének példa nélküli felmelegedése miatt. A számos tengeri madárfaj és nagytestű halfaj fő táplálékát jelentő homoki angolnák milliói is eltűntek, ezek életben maradása ugyanis a planktonoktól függ.
A most közzétett tanulmány az óceánok élővilágának összeomlására figyelmeztet. Ez akkor következhet be, ha folytatódik az éghajlatváltozás. A következtetés egy gigantikus kutatási program eredménye, amely 1989 óta a világ óceánjai 10 ezer különböző helyszínéről vett 72 ezer vízminta elemzését végezte el. A Seattle-i Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hatóság kutatóinak irányítása alatt zajló vizsgálatokban ausztráliai, kanadai, spanyol, japán, dél-koreai és német kutatócsoportok is részt vettek.

Most mutatták ki első alkalommal, hogy bolygónk tengerei és óceánjai nyelték el az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott – és a globális felmelegedés fő kiváltó okát jelentő – szén-dioxid teljes mennyiségének csaknem felét. Ilyen módon a tengerek jelentősen mérsékelték az éghajlatváltozás ütemét, és szinte bizonyos, hogy ez akadályozta meg azt, hogy a változások már napjainkra katasztrófához vezessenek.
Amikor a víz természetes módon szén-dioxidot nyel el a levegőből, szénsav keletkezik. A sav azután elnyeli a kalcium-karbonátot. Ez az anyag rendes körülmények között bőségesen rendelkezésre áll az óceánokban, és ennek felhasználásával állítják elő a tengeri állatok a túlélésükhöz szükséges védőhéjakat és páncélokat.
A tudósok szerint, ha a világ továbbra is növekvő mennyiségben termel szén-dioxidot, akkor az említett héjképződés csak egyre nagyobb nehézséggel valósulhat meg. A Föld felmelegedése pedig tovább fokozódik. A következmények beláthatatlanok, hiszen a kagylóktól és koralloktól a planktonokig rendkívül sokféle mészhéjas állat él bolygónk tengereiben, és ezek alkotják az óceánok egész táplálékláncának az alapját. A vizsgálatok megállapították, hogy az óceánok felső 10 százaléka a legsavasabb – tehát az a rész, amelyben a tengeri élővilág döntő része él. A savasság mértéke a Föld különböző pontjain más és más. A savasodás az északi Atlanti-óceánt, vagyis a fő szennyező országokhoz legközelebb eső óceánt érinti a legnagyobb mértékben, és az Antarktiszt körülvevő déli óceánt a legkevésbé.
Amikor a kutatók egy csigafajt a Csendes-óceán sarkkörhöz közeli, viszonylag szennyeződésmentes vizeiből egy magas szén-dioxid szintű tengervízbe helyeztek át, az állatok mészhéját oldani kezdte a víz.
A vizsgálat eredményei emellett cáfolatát adják egy olyan „megoldásnak” is, amelyet a globális felmelegedés problémájának kezelésére gondoltak ki, és amelyet ma erősen propagálnak. A nemzetközi cselekvés ellenzői – köztük a Bush-kormányzat tagjai – szerint nincs különösebb szükség arra, hogy visszafogjuk a szén-dioxid kibocsátását, hiszen a gáz összegyűjthető, és ártalmatlanítás céljából az óceánokba fúvatható. A mostani kutatási eredmények fényében azonban ez a megoldás még annál is súlyosabb helyzetet idézhet elő, mint amit kezelni kíván.
Geoffrey Lean
környezetvédelmi szerkesztő
(Independent, 2004. augusztus)
JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.