kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei


Jövőkép Fórum
A Nemzeti Fejlesztési Hivatal felkérésére a Levegő Munkacsoport és a GATE Zöld Klub december 2-án Jövőkép Fórumot rendezett Gödöllőn, a Szent István Egyetem Rektori Tanácstermében. A már készülő Nemzeti Fejlesztési Terv II. Élhető Környezet témakörében tartott nyilvános vitafórum előadásainak anyaga a http://www.levego.hu honlapon olvasható. A Lélegzet februári számában részletesen foglalkozunk az NFT II-vel. Hamarosan vitafórum indul az interneten, a témával kapcsolatos kérdéseiket addig is elküldhetik a hajtmanagi@levego.hu címre.

Módosító javaslataink a 2005. évi költségvetéshez
Az agrár-költségvetés
Ausztriában a mezőgazdasági területek 88 százalékára adnak agrár-környezetvédelmi támogatást, és a gazdaságok 72 százaléka vesz részt ebben a programban. Magyarországon ezek az arányok 5, illetve 1,5 százalékosak. Ausztria ezt jól felfogott érdekében teszi, hiszen így több támogatást kap az Európai Uniótól, javul környezetének állapota, és növekszik a versenyképessége. Ugyanez történne Magyarországon is, ha a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nemcsak néhány szűk lobbicsoport, hanem az egész ország érdekeit képviselné. Sajnos az FVM az Európai Unióval kötött szerződések ellenére az egyébként is szűkös források további csökkentésével próbálkozik: a vidékfejlesztésnél 20 százalékos, az agrár-környezetgazdálkodásnál pedig 40 százalékos elvonást tervez 2004-re. A hosszabb távra tervezett átcsoportosítás a 2005-ös és a 2006-os éveket is hátrányosan érintené. A civil szervezetek és gazdálkodók tiltakoznak. A Levegő Munkacsoport minden országgyűlési képviselőhöz eljuttatott egy levelet, amelyben konkrét javaslatot tett az agrártárcán belüli kiadások átcsoportosítására.
Budapesti Közlekedési Szövetség
A Levegő Munkacsoport a beruházás-ösztönzési célelőirányzatból 600 millió forint átcsoportosítását javasolta a BKSZ létrehozásának előkészítésre. Az Állami Számvevőszék megállapításai szerint a beruházás-ösztönzési célelőirányzat kifizetései többnyire a közpénzek pazarlását jelentik, hiszen nagyrészt olyan beruházásokhoz adnak támogatást, amelyek enélkül is megvalósulnának. Ezek a támogatások hátrányosan befolyásolják a piaci versenyt, és nemzetgazdasági szinten ritkán járulnak hozzá az új munkahelyek létesítéséhez. A támogatások nemegyszer irreálisan magasak. Volt rá példa, hogy a GKM egy cégnek egy munkahely létrehozására 140 millió forint támogatást adott. A BKSZ-t a tervek szerint 2006-ig kellene létrehozni, a módosítási javaslat lehetővé tenné a közös bérlet 2005-ös bevezetését. A BKSZ létrehozása segítené az egyéni gépkocsi közlekedés arányának és az általa okozott káros környezeti hatások mértékének csökkentését.
Az energiahatékonyság javításának támogatása
A beruházás-ösztönzési célelőirányzatból 2 milliárd forint átcsoportosítását javasoltuk az energiafelhasználási hatékonyság javításának támogatásra. A törvényjavaslat is elismeri azt, hogy az energiatakarékosság az energiapolitika egyik fő célterülete, és azt is, hogy a program 2001 óta sikeres és rendkívül népszerű a lakosság körében. A hosszú távú energiatakarékossági program részét képezte a megújuló energiahordozó-források támogatása is. Ebben a programban Magyarországon több száz napkollektor rendszer valósult meg, és felépültek az első magyar szélerőművek.
2004-ben 2,8 milliárd forintot, míg 2005-ben ennek kevesebb mint ötödrészét biztosítanák az energiahatékonyság növelésének támogatására. Ez az összeg csak arra elég, hogy a már meghirdetett pályázatokat finanszírozzák. Ez a támogatás rendkívül hatékony, hiszen az energiaimport megtakarításával a költségvetési egyensúlyt javítja, és jelentős magántőkét vonz felújítási és korszerűsítési célokra.
A módosítási javaslatok teljes szövege a http://www.levego.hu/kiadvany/allamhaz/koltsmod_04.pdf címen olvasható.

Közgyűlést tartottunk
A Levegő Munkacsoport 2004. december 15-én közgyűlést tartott, ahol döntés született arról, hogy csatlakozunk a Nehezen Lebomló Szerves Szennyező Vegyületektől Mentesítő Nemzetközi Hálózat és a Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozatához. Egyúttal elfogadtuk két új szervezet jelentkezését tagszervezetünk közé: a Biatorbágyi Borkultúra- és Tájvédő Egyesületét és a Budapesti Orvos-egészségügyi Eszperantó Szakcsoportét.
A Nehezen Lebomló Szerves Szennyező Vegyületektől Mentesítő Nemzetközi Hálózat (International POPs Elimination Network, IPEN) 1998-ban alakult. Célja, hogy hozzájáruljon a nehezen lebomló szerves szennyező anyagok (POP-ok) kiszorításához. A hálózatnak jelenleg 65 országban 350 környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és egészségügyi civil szervezet a tagja. Az IPEN az ENSZ Környezetvédelmi Szervezetével az UNEP-el szorosan együttműködik céljai elérésben. Honlapja: http://www.pan-europe.info
A Növényvédőszer Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) 1982-ben alakult azzal a céllal, hogy kiszorítsa a káros, veszélyes növényvédő szereket és helyette fenntartható, alternatív módszereket és anyagokat javasoljon a növényvédelemben. Jelenleg a világ öt kontinensén 90 országban 600 tagszervezettel működik. A közös kampányokat öt Regionális Központ hangolja össze (http://www.pan-international.org). Az Európai Tagozatot 1987-ben alapította az Egyesült Királyságbeli és a német PAN csoport. A Jelenleg 49 tagja van, köztük környezetvédelmi, egészségügyi és fogyasztóvédelmi civil szervezetek, szakszervezetek, illetve fenntarthatóan termelő mezőgazdasági termelők, szövetkezetek. A jelenleg futó legfontosabb kampánya a PURE (Pesticide Use Reduction in Europe – Növényvédőszer használat csökkentése Európában), amelyben 89 szervezet vesz részt 30 európai országban. Magyarországon egy friss kutatás szerint felszíni, talaj és ivóvíz minták 57,9 százaléka tartalmaz növényvédőszer-szennyezést. Nálunk még most is indokolatlanul sok, közel 400 peszticid-hatóanyag van forgalomban, melyeknek legalább a felét azonnal be kellene tiltani, hiszen ezek különösen súlyosan szennyezik a környezetet, károsítják az emberi egészséget. Az EU-s csatlakozás több veszélyes hatóanyag kivonását hozta magával, egyúttal azonban a hazánkban régóta betiltott néhány káros anyagot kell újra beengednünk. Ezen csak azért nincs folyamatosan botrány az élelmiszerek peszticid szennyezettségével kapcsolatosan, mert nem mérnek eleget. (Idén februárban a Greenpeace mérése szerint DTC peszticid volt a határérték sokszorosával hazai salátában, szeptemberben a WWF adatai alapján DDT és egyéb peszticidek volt a környezetvédelmi miniszterünk vérében, októberben DDT-t találtak az import román étolajban). A Levegő Munkacsoportban jelenleg két személy, Pál János agrármérnök és Simon Gergely környezetkémikus is foglalkozik a rossz növényvédőszer- politika és a hiányos szabályozás miatti károkkal. Ezen túl a Levegő Munkacsoport képviselőjét választották meg az idén felállított Növényvédőszer Engedélyezési Egyeztető Tanácsba. A szervezet honlapja: http://www.pan-europe.info

Környezet-egészségügyi konferencia
Az Európai Unió elnöki tisztjét ebben a félévben betöltő hollandok, az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Európai Környezet és Egészség Stratégia címmel rendezett konferenciát 2004. december 2-án és 3-án a hollandiai Egmond aan Zeben. A konferencia résztvevői – köztük a Levegő Munkacsoport képviselői is – terveket dolgoztak ki az Európai Környezet és Egészség Akcióprogramban megfogalmazott célok gyakorlati megvalósítására. A holland elnökség bevezetőjében három területet jelölt meg, ahol a környezeti problémáknak komoly egészségügyi hatásai vannak: a vegyi anyagok, vegyi szennyezések; az éghajlatváltozás és a közlekedés.
A kutatás-fejlesztési programokban központi helyet kell elfoglalnia a környezet-egészségügynek, ezen belül is az emberi biomonitorozást kell folytatni (erre jó példa a WWF által elvégzett vérvizsgálatok). A jó kommunikáció és oktatás különösen fontos, hisz megfelelő környezet-egészségügyi információk birtokában az emberek felismerhetik a veszélyeket. A beltéri levegőminőség témában komoly áttörést értek el a civilek: a konferencia kinyilvánította, hogy a dohányfüst rákkeltő, ezért a közös helyiségekben (így vendéglátóhelyeken) nem lehet kitenni ennek az ott dolgozókat, és egész Európára egységes törvényt kell hozni erre vonatkozóan. A Levegő Munkacsoport képviselője javasolta, hogy minden építési alapanyagot vizsgáljanak meg környezet-egészségügyi szempontból, mivel a veszélyes alapanyagokból készült építőanyagok egyértelműen rontják a beltéri levegőminőséget, és ezáltal egészségkárosítóak lehetnek. A javaslatot azzal az enyhítéssel elfogadták, hogy nem írták elő a veszélyes alapanyagok kötelező helyettesítését. A Közlekedés hatása az egészségre témakörben viszonylag szegényes prioritásokat határoztak meg: a közlekedési szerkezet javítása, sebesség korlátozások és új (például hibrid) technológiák támogatása a kedvezőtlen egészségügyi hatások csökkentésének érdekében.
Simon Gergely



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.