kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hol a határ?

„Balatonföldvári lakos vagyok, 1985-ben elkészült házam a Szentgyörgyi úton (7-es út) áll. Felelősséggel állítom, hogy a 7-es főközlekedési útnak ez a legelviselhetetlenebb, lakott területen átvezető szakaszává vált. Tudom, ez így nagyon szubjektív, és sehol nem öröm főút mellett lakni. Az a szakasz, amiről itt szó van, és ahol élni vagyok kénytelen, zajosságában felülmúlhatalan, és máshol ilyet azért nem tapasztaltam. (…)
Tehát a kérdés az, ha van még a törvényességnek a legcsekélyebb esélye ebben az országban, mit tehetek én és a környéken lakók ennek helyreállításáért: a nappali 65 dB, az éjszakai 55 dB zajhatár betartatása – 50 km/h sebességhatár betartatása – hét végi kamion stop betartatása – lakott területen kamionnal előzni tilos betartatása. És ha nincs, mert nincs (ezt az ehhez hasonló levelekre válaszként kapott, nesze semmi lózungokból megértettük, no meg abból, hogy hová eszkalálódik ez a tarthatatlan helyzet), milyen kárpótlás jár nekünk ezért? Itt nem elsősorban anyagiakra gondolok, hanem zajvédő falra vagy hangszigetelő üvegezésre, mert élhető környezethez nekünk is jogunk van.
Miért nekünk kell megfizetni a tönkretett, élhetetlen környezetünkkel, forgalomképtelenné vált ingatlanjainkkal (még elmenekülni sem tudunk) a teljes áruforgalom közútra terelésének közvetett árát? Ezeket a közvetett költségeket vállalják a fuvarozók és a döntéshozók legalább annyiban, hogy emberszámba vesznek minket, és méltányolják jogunkat az élhető környezethez! Az államigazgatástól is joggal várhatják az emberek, hogy az érdeküket szolgáló törvényeket is tartassák be, ne csak az adót szedjék be!
Miután szépszerével már semmiféle érdekérvényesítés nem lehetséges, milyen jogi lehetőség van erre? Van-e erre szakosodott jogi szervezet vagy szolgáltatás? Mi a „szolgálati” útja egy ilyen processzus elindításának? Kaphatunk-e ehhez valahonnan tanácsot, segítséget?
Válaszukat várva, tisztelettel: X Y
(Név és cím a Levegő Munkacsoport irodájában)
Balatonföldvár, 2004. november 19.”


Eredetileg egy kátyúkról írt szellemeskedést szántam bevezetőnek, ám úgy vélem a fenti levél felvillantja a „Kamionról vasútra” tematika alfáját és omegáját. Ha továbblapoznak, válaszokat is találnak a feltett kérdésekre. – A szerk.


Varga Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.