kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Előre – köszönjük nem!

Az Alpesi Kezdeményezés (Initiative des Alpes), amelyet a nyolcvanas évek végén 42 svájci polgár alapított az Alpok védelme érdekében, ma már több mint 50 ezer pártoló tagot számláló erős, környezetvédő civil szervezet.

A svájci környezetvédők azonban jelentős sikereik ellenére sem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Az autóslobbi folyamatosan azon ügyködik, hogy aláássa az eddig elért eredményeiket. 2000-ben, számos kísérlet után először sikerült összegyűjteniük a szükséges számú aláírást, hogy közútfejlesztési tervüket népszavazásra bocsáthassák. Az „Avanti” (Előre!) névre keresztelt közútfejlesztési terv többek között a Szent Gotthárd közúti alagút megduplázását javasolja –semmibe véve az Alpok védelméről szóló alkotmányos cikkelyt! A svájci jognak megfelelően a szövetségi parlament ellenjavaslatot dolgozott ki. A parlament „ellenjavaslata” azonban a civilek legnagyobb meglepetésére még rátett néhány lapáttal az autóslobbi tervezetére! A parlament többek között még az úthálózat 400 kilométeres bővítését, az autópályák kétszer három sávossá alakítását, a nemzeti úthálózat „befejezését” és egy közúti alap létrehozását is javasolta. A autóslobbi örömében visszavonta a saját tervezetét! A környezetvédők számításai szerint a csomag körülbelül 30 milliárd svájci frankba került volna. A 2004-es népszavazás során azonban a svájci szavazók úgy döntöttek a képviselőikkel ellentétben, hogy nem kérnek a közútfejlesztési csomagból. A svájci polgárok ezzel újfent kinyilvánították, hogy milyen környezetet szeretnének.

Madarassy Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.