kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mi vár otthon?

Napjainkban több mint 100 ezer mesterséges vegyi anyag hatásának vagyunk kitéve a lakásunkban. Ennek a jelentőségét növeli, hogy életünk nagy részét (átlagosan 90 százalékát) zárt térben töltjük.

Ezekről az anyagokról felhasználásuk mértékéhez képest igen kevés adattal rendelkezünk. Többről tudjuk, hogy egészségkárosító, mégis forgalomban marad. A televízióban, a számítógépben, a ruhákban megbújó polibrómozott-difenil-éterek (PBDE) és a flakonokban, linóleumokban, telefonkábelekben rejtőzködő ftalátok káros egészségi hatásáról már szóltunk a Lélegzet 2004. júniusi számában. Most lássunk néhány további példát a lakásunkban ránk leselkedő káros vegyi anyagokra.
A napjainkra teljesen elterjedt, sokáig ártalmatlannak gondolt teflonról is kiderült, hogy összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel. Ha a teflonnal borított edények 680 Celsius fok fölé hevülnek, rákkeltő tetrafluoretilén és perfluoroktanoik sav (PFOA) szabadul fel, amely a születési rendellenességekkel hozható kapcsolatba, károsítja a májat és leukémiát is okozhat. Ezt az anyagot a gyerekek 96 százalékának vérében kimutatták. A PFOA egészségre veszélyes voltát az azt gyártó DuPont multinacionális vállalat évekig eltitkolta a hatóságok elől. Valószínűleg ez nem egyedi eset.
A faforgácslapból készült bútorok jelentős mennyiségben tartalmaznak formaldehidet, mivel ezeket formaldehid-alapú gyantákkal préselik össze. Ezt a káros vegyi anyagot eleinte folyamatosan bocsátja ki a bútorunk, ezért csak nagyon alaposan kiszellőztetve tegyük szobánkba. A tapétaragasztóban, a padlólakkokban és a mosatlan textíliákban is található formaldehid, amely hozzájárul az allergia kialakulásához, nagyobb mennyiségben rákot okozhat.
A kozmetikai termékek (többek között a tusfürdők, a krémek, a hajfestékek) szinte csak mesterséges vegyi anyagokból állnak. Gyakori összetevőjük a Sodium Laureth Sulphate (SLES), mely csak kismértékben irritáló, de bomlásterméke már rákkeltő.
Allergiakeltő és mérgező anyagokat (pl. benzol, formaldehid) bocsátanak ki a légfrissítők, a dezodorok és az aromagyertyák is. A gyakori használatuk a kisgyermekeknél hasmenést és fülfájást okozhat, de emellett kapcsolatba hozhatók a fejfájással és a depresszióval is.
Többször lehetett hallani a reklámokban a triklozán tartalmú termékek „minden háztartásban nélkülözhetetlen” fertőtlenítő hatásáról. A vegyszer használata azonban hozzájárul a baktériumokban a rezisztencia kialakulásához. Minden élőlény bőrén természetes mikrobaflóra alakul ki, ennek gátlástalan pusztítása az ott kialakult egyensúly megbomlásához, ezáltal bőrbetegségekhez és fertőzésekhez vezet. Több országban már betiltották a triklozán tartalmú szereket.
Sokan használnak lakásukban különféle rovarölőket és szúnyogirtókat, ezek különösen veszélyesek lehetnek az egészségre. Az egyik háztartási szúnyogriasztó készítmény hatóanyagát, a bioresmetrint például az EU-s csatlakozás után vonták ki a forgalomból. A bioresmetrin belélegezve egészségkárosodást okozhat, irritálhatja a szemet és a bőrt.
Kemikália-koktélok
Szervezetünk az evolúció során a természetben is fellelhető anyagok többségéhez jól alkalmazkodott, ha azok közvetlenül nem mérgezőek, általában hosszabb távon sem okoznak olyan krónikus megbetegedéseket, mint például a rák, a hormonháztartás és az immunrendszer zavarai. Az utóbbi évszázadban elterjedt mesterséges vegyi anyagokhoz azonban szervezetünk nem tudott alkalmazkodni, ezért ezek hosszabb távon gyakran okoznak egészségkárosodást. Több mesterséges vegyi anyag rákkeltő, mutagén, magzat-, immun- és hormonális károsodást, vagy éppen allergiát okoz.
A lakásban a fent említett anyagok együttesen jelennek meg egy illékony szerves vegyületeket tartalmazó elegyben. Jelentős gondot okoz, hogy szervezetünket nem csak egy-egy vegyi anyag hatásai érik, hanem ezek keveréke (egy átlagos európai ember szervezetéből 300 vegyi anyag mutatható ki). A szervezetünkben kialakuló „vegyianyag-koktél” káros hatásai felbecsülhetetlenek, ezek az anyagok, illetve bomlástermékeik reagálhatnak egymással és erősíthetik egymás egészségromboló hatását.
A WWF 2004 nyarán megvizsgált több EU-beli minisztert, hogy vérük milyen mennyiségben tartalmaz veszélyes, mesterséges vegyi anyagokat. A vizsgált 103 vegyi anyagból az egyes politikusok szervezetében átlagosan 37 félét találtak. 25 olyan vegyi anyagot azonosítottak, amelyek kivétel nélkül mindegyikőjükben benne vannak: egy tűzgyulladást gátló szert (BDE-153), két növényvédő szert (DDE, HCB) és 22 féle poliklórozott bifenilt.
Mi a megoldás?
Ön is sokat tehet azért, hogy kevesebb vegyi anyag legyen lakásában.
  • Szellőztessen rendszeresen, legyen sokat a szabad levegőn, és ne használjon légfrissítő spréket!
  • Kerülje a műanyagból (pl. PVC, teflon), faforgácslemezből készült lakberendezési tárgyak alkalmazását!
  • Használat előtt mossa ki az új ruhákat, textíliákat!
  • Ne használjon rovarirtókat lakásában, próbálja megelőzni azok megjelenését (szúnyogháló, a repedések és a zugok betömése, tisztaság a konyhában)!
  • Ne használjon feleslegesen kozmetikumokat (pl. hajfesték, körömlakk)!
  • Kerülje az antibakteriális készítményeket, a hagyományos szappan is kellően tisztít!
  • Az agyonreklámozott tisztítószerek gyakran helyettesíthetők, ecettel, sóval, vagy citromlével!JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.