kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A REACH tervezet az Európai Parlament előtt

Majdnem ezren vettek részt január 19-én azon a meghallgatáson, amelynek témája az Európai Unió most formálódó (REACH néven ismert) vegyi anyag politikája volt. A számos előadó között mindössze egyetlen egy volt, aki az egészségügyi vonatkozásokról beszélt, ám ő volt az egyetlen, akinek előadását kitörő taps fogadta.
Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos elmondta, hogy az új Bizottság az elődjének nyomdokain jár, és keresi az egyensúlyt a környezet-egészségügyi hasznok és az ipar versenyképessége között. Beszédének fő üzenete mégis az volt, hogy a REACH hasznai messze meghaladják a költségeket, amelyek szerinte amúgy is kezelhetők lesznek.
Dimaszt Günter Verheugen, a vállalkozási és ipari biztos követte, aki szerint „téved, aki azt gondolja, hogy az új Bizottság kevésbé elkötelezett a REACH irányában, mint az elődje volt.”
Elgondolkodtató viszont az, amire Caroline Lucas, a Zöldek képviselője hívta fel a figyelmet: a legutóbbi két hatástanulmány elkészítésében csak az ipar vett részt, ugyanakkor az ipartól gyűjtött adatok közül semmi sem érhető el a nyilvánosság számára. Ráadásul ezek a tanulmányok csak a hátrányos gazdasági hatásokkal foglalkoznak, és kihagyják a társadalmi és környezeti vonatkozásokat.
A parlamenti meghallgatás egyik legérdekesebb előadását egy francia professzor, Dominique Belpomme klinikai onkológus tartotta. A professzor az ún. Párizsi Felhívásra irányította a hallgatóság figyelmét, amelyet 500 tudós, köztük több Nobel-díjas írt alá a világ minden pontjáról. A Párizsi Felhívás egy nemzetközi nyilatkozat a kémiai szennyezés okozta megbetegedésekről. A Felhívás megállapítja, hogy a vegyi szennyezések miatt gyermekeink, a jövő nemzedék, így az egész emberi faj komoly veszélyben van.
Eddig úgy becsülték, hogy a betegségek 0,6–2,5 százaléka van összefüggésben a vegyi szennyezéssel (ilyen betegségek például a rák, asztma, allergia, leukémia, meddőség). A professzor szerint viszont ezek a becslések túlzottan optimisták, a legújabb tanulmányok szerint ez az érték akár a 25 százalékot is elérheti!
Dragos Tibor – MTvSzJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.