kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Égésgátlók az egyenlítőtől a sarkokig
A távolság nem akadály

Egyre gyakrabban szólnak a hírek tömeges fókapusztulásról, mérgezett halakról, lakásokban tartott madarak pusztulásáról és furcsa, nemileg elváltozott dél-amerikai kajmánokról. Mi a közös ezekben a szörnyűségekben? Az, hogy mindegyiket a hétköznapi életben használt, ártalmatlannak hitt vegyi anyagok okozzák.

Az még csak feltételezés, hogy az északi tengeri fókák immunrendszere az iparban használt vegyi anyagok miatt gyengült le, és hogy ez lehetett az oka az északi-tengeri tömeges fókapusztulásnak is. Az viszont már egyértelműen bizonyított tény, hogy összefüggés van az évente több száz, konyhában tartott énekes madár pusztulása és a teflon edények kibocsátása között (Lásd a 16. oldalon!). Kutatások bizonyítják a vizekbe került PCB-k, valamint dioxinok károsító, pusztító hatását a halakra és a vidrákra. A halakban, például a lazacban és a heringben az ilyen szennyező anyagok felhalmozódnak. Egyes területeken ez a felhalmozódás olyan jelentős, hogy a svéd hatóságok1 nem is javasolják a gyermekvállalás előtt álló nőknek, hogy a Balti-tengerből származó heringet és lazacot fogyasszanak. A Balti-tengert rengeteg szennyezés éri, viszont a vékony óceáni összeköttetése miatt nem tud kellően kitisztulni. A balti-tengeri kutatás több más riasztó eredményt hozott. Kimutatták, hogy egyes lazac és tőkehal populációnak szaporodási gondjai vannak. Feltehetően a hormonhatású vegyi anyagok miatt a hím hal elnőiesedik, és heréiben ikrákat termel. Ilyen hatású anyagok például a balti-tengeri élőlényekben gyakran nagyon magas koncentrációban talált brómozott égésgátló anyagok.
A WWF friss közlése szerint nemcsak az iparosodott területek közelében, hanem például a sarkvidéken élő állatok testében is rendkívül sok mesterséges vegyi anyag található. Az újonnan kifejlesztett vegyi anyagok a levegőbe és a vízbe keveredve, a délről észak felé haladó szél és a tengeri áramlatok útján pillanatok alatt az északi sarkvidékre kerülnek. A jegesmedvék szervezetébe halak és fókák elfogyasztásával kerülnek például a PCB-k (a nőstények szervezetében kevesebb vegyi anyag található, mivel magas zsírtartalmú tejükkel azokat átadják a bocsoknak). A PCB-k például az influenzavírussal szemben csökkentik az állatok ellenállók-képességét. A műanyag flakonokban, konzervekben, vagy például cumisüvegekben használt Biszfenol-A pedig a Dél-Amerikában élő egyik kajmán faj egyedeiben okozott nemi elváltozást.
A távolság tehát, mint látjuk, a vegyi anyagok számára nem akadály. Több ezer kilométerre jutnak el kibocsátási helyüktől, és ott okoznak maradandó károsodást. Ha egy vegyi anyag csak egy fajra nézve káros, az már képes menthetetlenül felborítani az ökoszisztéma egyensúlyát. A szennyezés kibocsátásának korlátozása már nem elegendő, hisz maguk a termékek a szennyezők. Csak egy szigorú nemzetközi vegyi anyag politika állíthatja meg a természet teljes elszennyeződését, ennek első lépése pedig egy erős REACH lehet.

Simon Gergely


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.