kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

A tiszta levegőjű város víziója
A Studio Metropolitana felmérése szerint Budapest lakói alapvetően nem szívesen élnek a fővárosban. A legtöbben az utak állapotára panaszkodnak: 73 százalékuk nagyon, 13 százalékuk inkább elégedetlen, és csak 9 százalékuk elégedett a közutakkal.
Megdöbbentően sok ember, a válaszolók 40 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy az V. kerületbe csak behajtási díj ellenében engedjék be a gépjárműveket. Ugyanerre az ötletre 53 százalék mondott kategorikus nemet, amit a többség azzal indokolt, hogy az intézkedés igazságtalan lenne a kerület lakóival szemben. Sokan tartják úgy, hogy ez az elképzelés megoldhatatlan, mások szerint nem lenne értelme a lépésnek. A válaszadók 33,6 százaléka támogatná az autómentes övezet kiterjesztését a Duna és a Nagykörút által határolt területre.
A felmérés részletes anyaga megtalálható a http://www.studiometropolitana.hu honlapon.
Próbaúton a bécsi áruszállító villamos
Május 17-én indult első útjára az áruszállító villamos Bécsben. A bécsi városvezetés tervei szerint legkésőbb 2010-től rendszeresen találkozhatunk áruszállító villamosokkal az osztrák fővárosban. Ezek elsősorban a forgalomszegény órákban közlekednének, hogy ne akadályozzák a személyszállítást. A síneken történő áruszállítással nemcsak a közúti áruszállítás okozta zsúfoltságot és dugókat lehet elkerülni, hanem a város levegőminősége is jelentősen javulhat a por- és ózonszennyezés csökkenésével. A jövőben főként az áruházláncokba és az élelmiszeripari üzemekbe, például pékségekbe érkezne villamoson az áru és az alapanyag. (Compress)
Sokan vagyunk
Az ENSZ legfrissebb világnépesség-előrejelzése szerint a Földön élő emberek száma az idén júliusra eléri a 6,5 milliárdot, 2050-re pedig 9,1 milliárdot. A növekedés szinte kizárólag fejlődő országokban megy majd végbe, akik ma is a népesség több mint 80 százalékának adnak otthont, miközben a fejlett államok népességszáma összességében változatlan marad. Ezen belül hazánké a mai 10,1 millióról a század közepére 8,3 millióra esik majd vissza, legalábbis a mai számítások szerint. A világ 35 fejlődő országában öt gyerek/nő fölött van a termékenység aránya, miközben a vizsgált 15 fejlett államban az emberi történelem során soha nem tapasztalt alacsony szintre: 1,3 gyerek/nő alá esett vissza a gyermekvállalási kedv. Magyarországon pontosan 1,3 gyerek jut átlagosan egy nőre, több mint szomszédjaink közül Szlovákiában, Szlovéniában vagy Ukrajnában. (www.nol.hu)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.