kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nemzetközi pecsét a környezetbarát termékekre
Nemzetközi pecsét a környezetbarát termékekre
A védjegy kötelez

Ma már a jó bornak is kell cégér. Különböző jelek, logók segítik a tudatos vásárlókat a fogyasztói társadalom árudömpingjében. Fontos ismerni és keresni a zöld jeleket, amelyek a természetes áruk védjegyei és egészségünk zálogai is egyben.

A natureplus
A natureplus® építőanyag minősítő rendszer gyártók és a szakmai szervezetek bevonásával környezetbarát védjegyet dolgozott ki összefogta az építésökológia és az építésbiológia európai tapasztalatait. Ez azért vált halaszthatatlanná, mert az elmúlt évszázad során nagyon megváltozott a nyugati típusú civilizációban élő ember életvitele és környezete. A már életünk 80–90 százalékát zárt terekben töltjük el, és épületeinkben elsősorban olyan építési anyagokat használunk, melyek gyorsan, költséghatékonyan beépíthetők, ám az anyagok szervezetünkre, illetve természetre gyakorolt hatásával nem vagyunk tisztában.
Vannak általános környezetvédelmi címkék, ilyen például a nemzetközi Grüne Punkt, vagy a hazai Cédrus védjegy. Az elmúlt évtizedekben azonban Európa német ajkú területein rengeteg tapasztalat gyűlt össze az építőanyagok környezeti terheléséről és egészségre gyakorolt hatásáról. Több szakmai csoport dolgozott építőanyag, majd épületszerkezet- és végül egész épületminősítő rendszerek megalkotásán. Ezeknek a rendszereknek az volt a közös alapjuk, hogy az építési anyagok teljes életciklusa (bányászat, előállítás, használat, bontás) során előforduló környezetterhelést és károsanyag-kibocsátást vizsgálták.
Az Európában párhuzamosan futó minősítési rendszerek egységesítésére 2001-ban alapították meg a Natureplus Egyesületet, mely az építőipari termékeket a környezeti és egészségügyi hatásuk, valamint alkalmazhatóságuk szempontjából vizsgálja. Helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal állapítják meg, hogy a termék megfelel-e a kritériumrendszernek. Alapkövetelmény, hogy minden termék EU vagy nemzeti minősítéssel bírjon. Az építési anyagoknak legalább 85 százalékban megújuló- vagy ásványi nyersanyagból kell készülnie, és nem tartalmazhatnak toxikus anyagokat. A megújuló nyersanyagokat csak fenntartható mértékben használhatják a termék előállításához, továbbá azt is előírják, hogy bontásuk után a termékekből nem képződhet veszélyes hulladék. Az alkalmazhatóságot lehetővé tevő adalékok csak kismértékben tartalmazhatnak környezetterhelő anyagokat, és az előállítás során a lehető legkisebb energia- és nyersanyag felhasználásra kell törekedni. A 2004-ig több mint 120 terméket vizsgáltak be. Ezek között vannak például a hazai forgalomban is kapható Marmóleum linóleumtermékek; Tondach tetőcserepek; Heraflax szálasított len hőszigetelés; Auro festékek.
A natureplus® védjegy hazai alkalmazásának lehetőségeit négy civil szervezet térképezte fel. Az Építészet-Biológiai Egyesület, az Épített Környezetért Alapítvány, a Független Ökológiai Központ, valamint a Levegő Munkacsoport 2004 nyarán a Nemzeti Civil Alap anyagi támogatásával projektet indított. A munkába az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. munkatársai is bekapcsolódtak.
A natureplus® védjegyről további tájékoztatás található a
www.natureplus.org valamint a
www.fenntarthato.hu/epites/leirasok/anyagok/natureplus
internetes oldalakon.

___________________________________________________________________
CSERVENY Ferenc (1947–2005)

Súlyos betegségben 2005. február 27-én elhunyt az Építészet-Biológiai Egyesület elnöke.
Cserveny Ferenc a Kandó Kálmán Híradásipari Technikum elvégzése után 1972-ben Svájcban telepedett le. 1995-ben a svájci SIB mérnökszervezet programvezetője volt. 1998-ban a Géniusz érmet nyerte el a budapesti nemzetközi találmányok és új ötletek vásárán. 1997 és 2002 között a zürichi Építészet-Biológiai Intézet (IFB) svájci-magyar együttműködés programvezetője. 1999-ben ő kezdeményezte a magyar Építészet-Biológiai Egyesület alapítását, amelynek haláláig elnöke volt. 2003-ban kidolgozta és szabadalmaztatta a Homeo-Építészet elméletét Svájcban. 2004-től a Natureplus Nemzetközi Egyesület magyarországi képviseletét látta el.
Sokat tett azért, hogy minél többen megismerjék az építészet és a biológia összefüggéseinek nemzetközi eredményeit, és felkeltse az igényt Magyarországon is a környezettel és az emberrel harmóniában álló építési megoldások iránt.

Medgyasszay Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.